Nyheter

Har åpen dør til Rødt

Partileder Audun Lysbakken nekter å tro at et større SV med Rødt på slep vil skremme KrF og Sp bort fra samarbeid.

«Brobygger» var ordet SV-lederen brukte om seg selv da han oppsummerte det politiske året sammen med resten av ledertroikaen på spisestedet Grådi på Oslos østkant.

– Alle i opposisjonen bør ha en åpen dør til hverandre, sier Lysbakken.

Overfor Vårt Land forsikrer han at dette også gjelder Rødt, det revolusjonære partiet som på gallupene har vokst seg godt over sperregrensen.

Om målinger var valg, ville mange av dem gjort støtte fra Rødt avgjørende for å få dannet et rødgrønt regjeringsalternativ. Slike utsikter kan gi ufred og samarbeidskluss i rødgrønn leir.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: SVs kristensosialister

Sentrums-nei

For to uker siden sa nemlig Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at det var uaktuelt å ta Rødt inn i den rødgrønne varmen: Hverken som regjeringsparti – eller støtteparti.

Få dager senere sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land:

– Dette er et klokt svar fra Senterpartiet.

LES OGSÅ: De liberale vant i Unge Høyre

Alle skal med

For Lysbakken handler det derimot om ikke å utelukke noen.

– Har partiet Rødt noe i en fremtidig rødgrønn regjering å gjøre?

– SV vil være en brobygger – som kan samarbeide med alle som er mot denne regjeringen. Vi har også et godt samarbeid med Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Vi ønsker også å ha et godt samarbeid med KrF så lenge de er åpne for dette.

– Men har du et svar om Rødt får plass i en regjering?

– Hva Rødt og MDG vil, får de bestemme selv. Vi er klare for å diskutere samarbeid med alle som vil samarbeide med oss.

Folkelig uro

At både SV og Rødt styrker seg, mener Lysbakken skyldes «en sterk, folkelig uro rundt ulikhet». Og at Ap nå strever, vil han ikke hovere over.

– Vi er ydmyke om det å være i en vanskelig situasjon. Da vi slet som verst, var jeg veldig opptatt av at Ap ikke skulle fortelle oss hva vi burde gjøre i vårt eget parti.

Men i kampen for et regjeringsskifte er målet at nettopp SV skal mobilisere og få større styrke internt på venstresiden.

– Vi skal jobbe alt vi kan for å gjøre SV størst mulig. Og så får Arbeiderpartiet gjøre sitt, sa han på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Frp tar omkamp om burka

Skremme KrF

– Kan ikke rød styrkeoppbygging støte bort sentrumspartier som Sp og KrF fra et rødgrønt alternativ?

– Det tror jeg ikke. For Sp og SV har alt hatt gode erfaringer fra samarbeid med hverandre. Velgerne vet hva de får med SV: Nemlig et parti som støtter Sp i viktig distriktspolitikk.

– Er det en fordel at KrF nå raskt bestemmer seg for hva slags regjeringsalternativ de vil støtte?

– Det vil bidra til en avklaring, uansett hva de bestemmer seg for. Men jeg er mest opptatt av at KrF reelt stemmer for det de er for – og mot det som de er imot.

«Fattigfolk»

Slik har nemlig KrF i uavhengig rolle skapt flertall sammen med de rødgrønne i et solid knippe saker.

– Men på noen felt er jeg også skuffet over KrF. Som at de ikke vi stå opp for de 500 renholderne og vedlikeholdsarbeiderne som kan miste jobb i jernbanen, sier Lysbakken.

Sammen med nestlederne Snorre Valen og Kirsti Bergstø tok han oppgjør med «økende forskjeller» i et samfunn der «folk er lei anbudspolitikken» og der «arbeidsfolk» og «fattigfolk» må ta regningen.

LES OGSÅ: Analyse: Bildet av kranglepartiet Venstre er borte

Hodeplagg

I SVs analyse heter det også at «fossilindustrien får alt den peker på». Når nær alle partier kjemper mot mer plast i havene, varsler SV at det bør svi mer for plastprodusentene.

– Problemet i det norske samfunnet er ikke hva slags hodeplagg folk har eller hva slags gud de tror på, men den sosiale utviklingen som over tid ødelegger det viktigste: Samholdet i samfunnet, sa Lysbakken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter