Nyheter

Håper på kirkestøtte

Homobevegelsen på Sørlandet er skremt etter torsdagens hataksjon fra en høyreekstrem gruppe. Nå håper de på sterk støtte fra kirken under helgens festival.

– Det som skjedde på torsdag er hatkriminalitet. Jeg håper det også kan få kristne til å tenke seg om.

Det sier Ingrid Cecilie Sødal, nestleder i FRI Sør (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold). Hun sitter også i komiteen for Skeive Sørlandsdager som er landsdelens svar på Pride som arrangeres denne helgen.

– Jeg er selv kristen, og tror Jesus­ ville gjort som Knut Arild Hareide gjorde: Han ville gått midt i blant oss, uten å dømme­. Det er mange homofile som møter­ utrolig mye motstand på Sørlandet, spesielt i kristne miljøer.

Rådhuset reagerer

Aksjonen har allerede fått motreaksjoner fra høyt hold. Kristiansand-ordfører, Harald Furre, lover fredag kveld på Facebook at regnbueflagget for første gang ville vaie over rådhuset lørdag. Han avslutter innlegget med emneknaggen: #jegerhomolobbyist, som et direkte svar til aksjonistene.

###

Høyreekstreme

«Knus homolobbyen!­» var nemlig budskapet på flere svarte bannere som ble hengt opp i Kristiansands-området torsdag ettermiddag – samme­ dag som Skeive Sørlandsdager startet.

Bannerne er signert frihetskamp.net, nettstedet til Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Samme gruppe kuttet også ned og brente regnbueflaggene som var hengt opp i byen for anledningen, og klistret opp homofiendtlige­ plakater. Gruppen beskriver seg selv som en revolusjonær­, nasjonalsosialistisk kamporganisasjon, og hyller­ torsdagens aksjon på egne nettsider.

KOMMENTAR: «Derfor skremmer Pride vettet av forsiktige pensjonister»

Tydeligere kirke

Som en del av homofestivalen arrangeres en parade i Kristiansand sentrum lørdag klokken 14.

Tilsvarende parade under årets Oslo Pride fikk mye oppmerksomhet etter skytingen i Orlando få dager tidligere. Det fikk mange til å gå i paraden for å vise solidaritet og støtte. Blant dem var KrF-leder Knut Arild Hareide. Også «Kirken på Pride» deltok både med stand og med banner i paraden, og opplevde god oppslutning.

– Jeg skulle ønske kirken var tydeligere til stede her også, slik de er i Oslo, sier Kai Steffen Østensen.

Han er medlem i Agder og Telemark­ bispedømmeråd for Åpen Folkekirke og skal selv gå i paraden.

– Kirken har en sterk posisjon på Sørlandet, og en mørk historie når det gjelder behandlingen av homofile. Jeg tror det hadde betydd­ mye for mange her om de deltok sterkere.

LES OGSÅ: Orlando-terror endrer ikke teologi

Håper på biskopen

Festivalen er vant til motstand, og også i fjor ble regnbueflaggene kuttet ned. Aksjonen torsdag har likevel fått arrangørene til å reagere og setter inn ekstra sikkerhetstiltak i samarbeid med politiet.

Politiker Mette Gundersen (Ap) har oppfordret flere til å gå i paraden på lørdag, og får støtte fra Sødal og Østensen. De håper begge at biskop Stein Reinertsen vil vurdere å være med på paraden.

– Vi har flagg han kan låne om han kommer, sier Sødal.

– Symboleffekten hadde vært veldig viktig om Reinertsen blir med, sier Østensen og gir ros til biskopen for hans arbeid med å få folk til å stå opp mot homofobi.

Deltar ikke

Biskopen selv forklarer at han ikke har anledning til å delta på paraden siden programmet for helgen allerede er lagt. Men understreker at han tar sterk avstand fra torsdagens hataksjon­.

– Ingen skal behandles på denne måten. Behandlingen av homofile er også et tema jeg tar opp på alle mine visitaser.

– Er paraden noe du kunne ha deltatt på om du hadde vært tilgjengelig?

– Jeg pleier alltid å se på programmet­ for arrangementer før jeg deltar. Jeg har ikke sett programmet for Skeive Sørlandsdager, så det kan jeg ikke svare på.

KRISTIN CLEMET: Alle kjenner noen som er homofil

Skal gå

Banneret til «Kirken på Pride» er i alle fall fraktet til Kristiansand for å være med i paraden. Ågot Cecilie Heiberg-Jacobsen sitter i styret for Åpen Kirkegruppe, og er en av de ansvarlige­ for kirkens tilstedeværelse på paraden. Hun har ingen oversikt over hvem som har tenkt å delta, men håper det blir flere enn henne selv og et par andre.

– Dette er ikke et angrep på oss homofile. Det er et angrep på ytringsfriheten. Det er viktig at vi står sammen og tar avstand fra slike grupper – uansett hvem de retter seg mot, sier Østensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter