Nyheter

Håper KrF fort blir med

Trine Skei Grande forventer at en blågrønn regjering vil legge kursen inn mot sentrum. Hun ber egne Frp-kritikere om ikke å forlate Venstre.

Lørdag tok Norges eldste parti en historisk beslutning: Landsstyret åpnet for at Venstre forhandler om regjeringssamarbeid med Høyre og den gamle fienden Frp. Nå vil Grande ha med KrF også – og det raskt.

– Hvordan håper du KrF og Knut Arild Hareide reagerer på Venstres vei?

– Min drøm er å ha med oss KrF inn. Jeg håper at beslutningen vår nå skaper en dynamikk og en debatt i KrF, slik at de nærmer seg Venstre.

– Altså at også KrF tar en ny regjeringsdebatt nå?

– Jeg håper at de gjør det så fort som mulig. Men det er KrF som bestemmer fremdriften, sier hun.

LES OGSÅ: Venstre setter kurs for regjering med Frp

«Endrer ikke KrF

Men den oppfordringen tar ikke KrF-leder Knut Arild Hareide. Til Vårt Land sier han:

– For KrF har det vært viktig ikke å blande seg inn i Venstres regjeringsdebatt. Og fra dem har jeg opplevd respekt for KrFs beslutning. Vi føler oss trygge på den opposisjonsrollen vi har valgt. Om Venstre nå går inn i regjeringen, endrer det ikke KrFs muligheter i Stortinget, sier Hareide.

Dagens vipperolle for KrF kan i følge Hareide gi vel så store gjennomslag som å gå inn i regjering og være et lite parti i en flertallsregjering.

– Vil KrF opptre vennligere mot regjeringen om den nå blir blågrønn og har sentrumsvenn Venstre på innsiden?

– Vi har hele tiden hatt et godt forhold til Venstre. Det er ikke tid for spekulasjoner om dette nå, men det er også KrFs ønske at politikken fra en regjering trekkes mer inn mot sentrum, svarer Hareide.

LES OGSÅ: «Venstre splittet om fremtiden»

Bittert i Venstre

Fra Grandes forgjenger, Lars Sponheim, var budskapet før valget i 2009: «Heller Jens enn Jensen». Men nå velger Venstre samarbeid med nettopp Frp-leder Siv Jensen.

Timene etter Venstres beslutning var det i sosiale medier mye sårhet, spesielt fra profiler som var aktive i partiet på 80- og 90-tallet. Enkelte Venstre-rådgivere fra forrige regjeringstid, viste åpen bitterhet på Facebook.

– Hvordan vil du sikre at som nå er skuffet likevel blir i partiet og ikke blir passive, Grande?

– Jeg håper alle sammen blir. Jeg håper alle sammen sørger for at vi får mest mulig tyngde bak den jobben Venstre skal gjøre. Og det blir min jobb også å sørge for at vi får en motivert gjeng som er klar for å drive valgkamp foran neste stortingsvalg.

LES OGSÅ: Frp har siste ord om Venstre i regjering

Splittet debatt

Superveteranen Odd Einar Dørum var blant mindretallet som ikke ønsket regjeringsforhandlinger. Debatten foregikk i avsperrede lokaler i Stortinget og varte i flere timer. Grande bekreftet overfor pressen etterpå at nestleder Terje Breivik hadde et annet syn enn henne:

– Også Breivik synes vi har hatt gode sonderinger. Vi er litt uenige om taktikken akkurat nå, men jeg håper at de neste skrittene kan samle alle bak det vi i forhandlingene er blitt enige om.

Til de skuffede i partiet sier Grande dette:

– Nå ber jeg om å få en sjanse. Vi må få vise hva vi kan få til. Og så garanterer jeg ikke at resultatet er godt nok for oss eller andre. Men mitt ønske er å få prøvd dette.

LES OGSÅ: Et kokende hat mot Arbeiderpartiet

«Rausere, sosialliberal»

Hittil har Høyre, Frp og Venstre gjennomført såkalte sonderinger: Gått gjennom hverandres politikk punkt for punkt og funnet ut hva som skiller og forener. Kort etter nyttår kommer nå steg to: Selve regjeringsforhandlingene.

Grande lover «en grønnere, rausere og mer sosialliberal regjering». Ordet raus var en gjenganger lørdagen igjennom.

– Det er ikke slik at vi i Venstre beveger oss. Vi har som formål å bevege en regjering, nærmere sentrum og sosialliberal politikk. For vi tror det er her flertallet ligger i Stortinget, sa hun i en tale til landsstyret.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

Klare forventninger

Og det hviler klare forutsetninger foran den kommende tautrekkingen med Høyre og Frp:

– De verdiene en regjering skal basere seg på, må innebære medmenneskelighet og omtanke for andre. Dette innebærer at hvis du snubler og faller, så skal fellesskapet løfte deg opp igjen. Og gi en ny sjanse, sa Grande i talen.

Integrering, skole, grønn politikk, gründerskap, barnefattigdom – alt dette er felt der det er viktig at Venstre får gjennomslag.

– Hva forutsetter de mest kritiske i partiet at Venstre får på plass?

– Ordene grønnere, rausere og sosialliberal oppsummerer disse kravene. Og at regjeringen beveges inn mot sentrum i politikken.

LES OGSÅ: KrFs budsjettseier får kjølig mottakelse

Listhaug i rommet?

Grande fikk flere spørsmål om hva det nå er med Frp som gjør situasjonen så mye lettere for Venstre enn før. Hun svarte:

– Under sonderingene har det slått oss hvor mye vi alt er enige om og hvor mye vi alle har beveget oss i de årene som ligger bak. Spesielt på områder som klima og miljø så har det også blitt ryddet mye mellom partiene i det som før var vanskelig.

– Forsikret du landsstyret om at Venstre fremover kan forvente seg et mykere Frp?

– Nei, vi drøftet ikke de andre partiene. Vi har bare snakket om hva som er viktige sakene for Venstre.

Frp-statsråd Sylvi Listhaug var ifølge Grande ikke noe tema under Venstres møte.

– Men inkluderende språkbruk og god retorikk har vært et tema, bekreftet hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter