Politikk

Håper Høyre glir i verdiliberal retning

Et mer verdiliberalt Høyre vil endre maktbalansen på borgerlig side, mener Venstres Guri Melby. Hun vil utfordre KrFs verdimonopol.

– Det ville være svært gledelig om Høyre beveger seg i med liberal og radikal retning i bio- og familiepolitikken. Nå er det på tide å fornye familiepolitikken på borgerlig side, sier Venstres Guri Melby.

Nestlederen i Venstres programkomité har registrert at det blåser opp til bio- og familiepolitisk kamp på Høyres landsmøte i mars.

LES OGSÅ: Frykter et mer verdiliberalt Høyre

Borgerlig maktbalanse

Høyre kan komme til å programfeste ja til eggdonasjon, endringer i kontantstøtten og å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO.

– På borgerlig side har vi verdikonservative KrF og verdiliberale Venstre, med Høyre midt i mellom. I en eventuell regjering vil det derfor ha mye å si hva Høyre lander på. Dersom Høyre går inn for dette, nærmer de seg Venstre. Det er bra, for jeg mener Kristelig Folkeparti har fått dominere familiepolitikken på borgerlig side for lenge, sier Melby, som er gruppeleder for Venstre i Oslo og sentralstyremedlem.

LES OGSÅ: – Høyre har ikke vært mer konservative på 20 år

Ideologisk endring

Høyres helsepolitiske talskvinne, Tone Wilhelmsen Trøen, advarte derimot nylig i Vårt Land mot å la verdliberale krefter vinne fram på bekostning av Høyres verdikonservative tradisjon i bio- og familiepolitikken. Også ledelsen i Kristelig Folkeparti frykter liberalisering i biopolitikken.

Fredag meldte Minerva at fem av Høyres fylkeslag har sagt ja til eggdonasjon, og at Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise tror på landsmøteflertall, så fremt ikke tungvektere setter foten ned.

LES OGSÅ: – For få år siden ville dette vært utenkelig for Høyre

KrFs verdimonopol

Det håper også Guri Melby. Hun ønsker å gi infertile kvinner samme muligheter som infertile menn ved å åpne for eggdonasjon.

– Liberale verdier er også verdier. Verdikonservative KrF har fått et slags hegemoni på verdibegrepet, sier Melby.

Hun mener dette gjelder både spørsmål om bioteknologiens grenser og i familiepolitikken.

Venstre var tidligere en av kontantstøttens støttespillere, men ønsker nå i motsetning til KrF å fjerne den. Melby begrunner det med likestilling og at forskning viser at den hindrer integreringen av innvandrerkvinner.

– KrF sier ofte at deres familiepolitikk er verdibasert mens vi er opptatt av samfunnsøkonomi og nyttehensyn. Men likestilling er også en verdi, påpeker Venstre-politikeren.

LES OGSÅ: – Høyre ligner mer og mer på Ap

Sivilsamfunn og stat

KrF-nestleder Dagrun Eriksen er derimot bekymret for at Høyre i økende grad griper til nettopp samfunnsøkonomi og nyttehensyn i sin familiepolitiske argumentasjon. Når Høyre oftere griper til statlig styring, kan taperen bli valgfrihet for familiene, advarte hun i Vårt Land.

Også Kristian Tonning Riise mener Høyre har blitt for styringsglade i spørsmålet om barnetrygd og advarer mot en slik «omveltning».

– For få år siden ville det vært helt utenkelig at Høyre skulle snakke om å ta 15 milliarder fra familieøkonomien til folk og sluse alt inn i en offentlig velferdsordning, sa han til Vårt Land nylig.

– Har ikke Venstre, KrF og Høyre tradisjonelt vært ganske på linje i å overlate oppgaver til sivilsamfunn fremfor stat, Melby?

– Ja, der er vi alle mer på linje. Men det er ikke alltid slik at familier er den riktige grunnenheten å ta utgangspunkt i. Det kan også være enkeltindividet. Derfor går Venstre inn for pappaperm og derfor vil vi overlate til den enkelte å velge om de ønsker å benytte seg av eggdonasjon eller ikke, svarer Melby.

LES OGSÅ: Ap strammer inn overfor trossamfunn

Avviser liberalisering

I gårsdagens Vårt Land avviste programkomitéleder, Torbjørn Røe Isaksen, at enden er nær for Høyre som verdikonservativt parti bare fordi man vurderer et «begrenset ja til eggdonasjon». Han tror det er svært usannsynlig at partiet vil skrote barnetrygden og viser til at Høyre kun vil vurdere endringer i kontantstøtten.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk