Nyheter

Han var en forkjemper for terapi for homofile. Så kom han ut av skapet.

I over 20 år forsvarte McKrae Game bruken av konversjonsterapi. I sommer sto han fram som homofil og tok avstand fra terapiformen.

«Jeg tok feil. Vær så snill og tilgi meg». Slik innleder McKrae Game et innlegg på sin egen Facebook-profil. Gjennom 20 år var han frontfigur for «Hope for Wholeness», et amerikansk konversjonsterapiprogram som går ut på å forsøke å endre eller «omvende» en persons seksuelle legning fra homofili til heterofili. I et lengre intervju med avisen The Post and Courier forteller Game at han nå tar avstand fra den omstridte praksisen som han tidligere har tatt til orde for.

– Konversjonsterapi er ikke bare løgn, men også veldig skadelig. Det er falsk reklame, sier han til avisen.

Baptistbakgrunn

Ifølge avisen skal ledelsen i Hope for Wholeness ha gitt Game sparken i november 2017. I sommer kom han ut av skapet og kunngjorde at han hadde brutt med organisasjonen.

– Jeg var en religiøs fanatiker som såret mennesker. Mennesker har sagt til meg at de har forsøkt å begå selvmord på grunn av de tingene jeg sa til dem. Mennesker jeg kjenner er i terapi på grunn av meg, sier han til The Post and Courier.

Game forteller at han har vokst opp i et hjem med baptistforeldre, hvor han lærte at det å være homofil ikke var forenelig med kristen tro, og hvor «heterofili ble sett på som en billett til himmelen i stedet for helvete.»

Han forteller at han var forberedt på å motta negative reaksjoner etter bruddet med Hope for Wholeness.

– De fleste i det homofile samfunnet har behandlet meg godt, og liker meg for den jeg er nå og ikke den jeg var. Jeg håper bare de gir meg sjansen til å snakke med dem, slik at jeg kan lytte til dem og be om unnskyldning, sier han og legger til at det for mange nok ikke vil være nok med unnskyldning.

– Jeg kommer trolig til å be om unnskyldning resten av livet, sier Game.

LES MER: Han ønsket noen å snakke med, som ikke ville styre ham i en retning. Det fant han hos Til Helhet.

Flere tar avstand

Game er ikke den eneste frontfiguren for konversjonsterapi som i senere tid har stått fram som homofil. David Matheson ble omtalt som «den intellektuelle gudfaren» for konversjonsterapi. Han hevdet blant annet å ha hjulpet homofile menn til å forbli i heterofile ekteskap, ifølge NBC News. Tidligere i år bekreftet han overfor NBC News at han nå dater menn.

Matheson ville imidlertid ikke gi avkall på konversjonsterapi. I stedet kritiserte han det han omtalte som «det skambelagte, homofobiske systemet innad den mormonske kirken» han hadde blitt oppdratt i.

LES MER: 'Seksualitet kan forandres, men ikke av andre'

Forbud

I 2014 skrev ni ledere med bakgrunn fra ulike amerikanske konversjonsterapiprogrammer et åpent brev hvor de etterlyste et landsdekkende forbud mot praksisen. Brevet ble publisert på nettsiden til National Center for Lesbian Rights.

– Vi vokste opp med budskapet om at LHBT-folk ikke var nok - ikke streite nok, ikke kristne nok, ikke mannlige eller kvinnelige nok, ikke trofaste nok, at de ikke ba nok, skriver de og utdyper videre:

– Konversjonterapi forsterker internalisert homofobi, angst, skyld og depresjon. Som tidligere talspersoner for konversjonsterapi som har vært vitner til den utrolige skaden som ble gjort for dem som forsøkte å endre sin seksuelle legning eller kjønnsidentitet, går vi sammen og tar til orde for et forbud mot konverteringsterapi.

Ifølge tenketanken Movement Advancement Project har 18 amerikanske stater, i tillegg til Washington DC, forbud mot konversjonsterapi rettet mot mindreårige. I Norge har blant annet politikere fra Venstre etterlyst et slikt forbud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter