Nyheter

Han taper livslotteriet

Uten opptrapping i kampen mot fattigdom vil nær 70 millioner barn under fem år dø innen 2030. Da kan ni av ti ekstremt fattige barn i verden leve i Afrika sør for Sahara.

Årets statusrapport om verdens­ barn fra Unicef er mindre ­optimistisk enn tidligere utgaver. Store framskritt for å bedre barns liv og helse står i fare for å stanse opp, spesielt i Afrika.

– Det er dessverre en risiko for det, dersom ikke verdenssamfunnet følger opp og setter inn de store ressursene som trengs for å nå de ambisiøse bærekrafts­målene for 2030, sier Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonssjef i Unicef Norge.

Afrika taper

Som vanlig kommer barn i Afrika sør for Sahara­ aller dårligst ut i prognosene, sammen med barn i noen sørasiatiske land. Med dagens ­utvikling vil et barn som blir født i Afrika sør for Sahara i 2030, ha ti ganger større risiko enn barn født i rike land for ikke å overleve til sin egen femårsdag.

– Spesielt disse store utfordringene for afrikanske barn kan ikke verdenssamfunnet unnlate å gjøre noe med. Årets statusrapport fra Unicef må leses som et varsko om hva som kan skje dersom ikke innsatsen for verdens mest utsatte og fattigste barn forsterkes, sier Agerbak-Jensen.

LES OGSÅ: Ayanth og 26 millioner andre barn trues av matmangel

10.000 dør daglig

For eksempel frykter Unicef at 3,6 millioner barn vil dø unødvendig før de fyller fem år bare i løpet av 2030, ut fra dagens trender.

Det tilsvarer 10.000 tapte barne­liv hver dag det året de nye FN-målene skal være oppfylt. Det vil være en forbedring fra dagens nivå på rundt 5,9 millioner barn som dør før de fyller fem, men bærekraftsmålene for 2030 har som mål å eliminere all unødig barnedødelighet.

– Det er ambisiøst, på lik linje med målene om at alle barn skal få skolegang, at all ekstrem fattigdom skal utryddes og at det skal bli slutt på barneekteskap. Dette krever stor innsats, men det vil være svært lønnsomme investeringer. Mislykkes vi, vil hele verden tape på det, med økt migrasjon, flere konflikter, fattigdom og klimakriser, sier Agerbak-Jensen.

LES OGSÅ: «Ingenting har påvirket mennesker mer enn mangel på mat»

Skolegang

Utdanning regnes blant suksessene i kampen mot fattigdom de siste par tiårene, men nå har framgangen stanset opp. Siden 2011 har antallet barn som ikke får skolegang økt, mye på grunn av flere kriger og konflikter.

Det er nå 124 millioner barn i verden som ikke går ikke på skole: 59 millioner barn går glipp av barneskoleutdanning, og 65 millioner barn går ikke på ungdomsskolen.

Også her er barn i Afrika sør for Sahara de store taperne: De utgjør halvparten av alle som ikke får gå på barneskolen. I Sør-Asia og Afrika sør for Sahara har barn av mødre uten utdanning tre ganger så stor sannsynlighet for å dø før fylte fem år som barn av mødre med ungdomsskole.

– Utdanning er kanskje den viktigste nøkkelen til å skape utvikling og bærekraftige samfunn. Det gir mennesker framtidshåp, jobber og bedre inntekt. Å få flere jenter på skole i fattige land gir nesten magiske resultater, sier Agerbak-Jensen.

LES OGSÅ: Sult i Etiopia - en historie vi har hørt før. Nå får den minimal medieoppmerksomhet

Dårlig kvalitet

I tillegg til at flere barn nå står utenfor skolen enn i 2011, så viser undersøkelser at mange skolebarn i fattige land lærer lite eller ingenting. Det blir anslått at nesten fire av ti skolebarn (38 prosent) verken kan lese, skrive eller har grunnleggende regneferdigheter etter grunnskolen.

– Kvaliteten må forbedres, ikke minst ved å utdanne flere lærere, sier Agerbak-Jensen.

Det er stor ulikhet i tilgang til skolegang også innad i fattige land. En undersøkelse fra 2013 blant nigerianske ungdom mellom 15 og 17 år, viste at mens alle barn fra høyere samfunnslag startet skolen i riktig alder, gjaldt dette færre en hvert tredje­ barn fra fattige familier. Bare 7 prosent av fattige nigerianske ungdommer begynner på videre­gående skole, mot 80 prosent av de velstående.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter