Nyheter

Hamret løs på katolikkene

– Jeg får en flau smak i munnen at jeg må bry retten med dette, sa regjeringsadvokaten i sin prosedyre.

Torsdag var siste dag i rettsaken der Oslo katolske bispedømme (OKB) hadde saksøkt staten for å få omgjort kravet om å tilbakebetale 40 millioner i statsstøtte.

Både onsdagen og torsdagen ble brukt til partenes prosedyrer som gikk langs kjente linjer. OKB mener at de materielle kravene for medlemmene som det kreves tilbakebetalt støtte for var oppfylt da Kulturdepartementet gjorde sitt vedtak om tilbakebetaling – de var reelle katolikker bosatt i Norge. Den formelle feilen, at de ikke ble spurt om de var katolikker da de ble registrert, skal ikke ha noen betydning for beregning av statstøtte. Den mangelen var uansett rettet opp på vedtakstidspunktet siden bekreftelsene var innhentet i ettertid.

LES OGSÅ: Usikker på utfallet av rettsaken

Statens banale syn

Staten på sin side, mener at de som ikke ble spurt om de var katolikker ble ulovlig registrert og dermed ikke kvalifiserte som tilskuddsutløsende medlemmer. Tilbakebetalingsvedtaket er dermed gyldig.

– Statens syn er banalt og enkelt: Man blir bare medlem dersom man ønsker å bli med. Jeg får en flau smak i munnen når jeg må bry retten med dette, sa regjeringsadvokat Anders Blakstvedt.

– Oppsiktsvekkende

Høyeste temperatur ble det da regjeringsadvokaten tok opp at OKB i løpet av sakens gang hadde frafalt at de hadde benyttet telefonkatalogmetoden i god tro.

– Ingen andre trossamfunn har gjort gjeldende den lovforståelsen OKB har nå. Heller ikke innad i OKB var det slik. De har erkjent at de ikke handlet i god tro eller rettslig villfarelse. Det er ganske oppsiktsvekkende og det sementerer at statens lovforståelse ikke har hatt noen motbør før telefonkatalogmetoden ble blåst i media, sa Blakstvedt.

LES KOMMENTAR: Reddet av sitt eget rot

God tro i straffesaken

OKBs advokat Lars Hole avviste at de innrømmet noe ved å ikke prosedere på at telefonkatalogmetoden var brukt i god tro.

– Blakstvedt kan ikke trekke den konklusjonen at frafallelsen av god tro gjør at vi erkjenner at vi mottok tilskudd på ulovlig grunnlag, sa Holo under replikkvekslingen.

Han viste at det spørsmålet om god tro vil stå sentralt i straffesaken som skal opp på et senere tidspunkt. Bispedømmets økonomisjef, Thuan Cong Pham, er tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner. Bispedømmet er også ilagt en millionbot for samme forhold. Den har de foreløpig ikke vedtatt.

LES OGSÅ: Skjulte at de brukte telefonkatalogmetoden

– Treffer ikke

– Jeg har en sterk fornemmelse av at Blakstvedt forholder seg til at OKB krever å få tingrettens godkjennelse av telefonkatalogmetoden. Da treffer han ikke poenget som er at vi bare krever å få beholde tilskuddet der de formelle og materielle kravene er oppfylt, var svaret fra Holo.

– Vi er altså der at OKB, om de skulle vinne fram med sin lovforståelse, ikke vil følge den ved å søke støtte for medlemmer som ikke har gitt aktiv tilslutning. Det er ganske spesielt, sa Blakstvedt.

LES DEBATTINNLEGG: OKB er et trist skue, skriver tidligere ansatt

120 millioner

Dersom OKB vinner fram med sitt søksmål vil saken gå tilbake til Fylkesmannen i Oslo og Akershus som da må fatte et nytt vedtak. OKB har sagt de vil betale tilbake statsstøtten for de som ikke ville være registrert i kirken. Retten skal ikke ta stilling til hvor mye statsstøtte som skal betales tilbake.

Tilbakebetalingskravet fra staten er på 40,5 millioner. Det samme kravet er ventet fra norske kommuner som har betalt ut kommunal støtte for telefonkatalogmedlemmene. Dermed risikerer OKB å måtte betale tilbake over 80 millioner kroner i offentlig støtte om saken tapes.

OKB har også saksøkt staten for å få utbetalt tilskudd for katolikkene de klarte å identifisere og få bekreftelse fra i løpet av opprydningen i medlemsregisteret i tidlig i 2015. Staten har nektet dem støtte, i og med at bekreftelsen kom etter skjæringsdatoen på 1. januar. Den statlige støtten for disse er på om lag 18 millioner i statlig og tilsvarende i kommunal.

En seier i saken vil derfor være verdt rundt 120 millioner kroner for Oslo katolske bispedømme.

Dom på nyåret

Dommer i saken, Per Kaare Nerdrum, håper han vil være ferdig med dommen på nyåret.

– Saken er omfangsrik og har høye krav til presisjon, så jeg anslår at jeg vil være ferdig 6. januar, sa han da saken ble avsluttet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter