Nyheter

Hallaråker kan bli boikottet av sine egne

– Indremisjonshøvdingen bidrar til «snikinnføring av liberal teologi i bedehusbevegelsen».

Denne uken fikk Bispemøtets enstemmige vedtak om vigselsliturgi ros av Karl Johan Hallaråker, "høvding" i vestlandske indremisjonsforbund.

Det blir ikke tatt godt opp av hans egne. Hallaråker medvirker til «snikinnføring av liberal teologi i bedehusbevegelsen», skriver Glenn Nord-Varhaug på Vårt Lands nettsted verdidebatt.no. Han leder bevegelsens flaggskipsforsamling, Betlehem i Bergen.

«Summen av det min mangeårige leder i Indremisjonsforbundet skriver, er han er med på bane vei for at vi kan leve med to syn i homofilispørsmålet i Den norske kirke», skriver Glenn Nord-Varhaug på verdidebatt.no.

«Han kaller biskoper for konservative som vil legitimere to syn i homofilispørsmålet. De samme biskopene mener at ulike syn i homofilispørsmålet ikke får konsekvenser for forkynnelsen av evangeliet. Dette vil jeg kalle for snikinnføring av liberal teologi i bedehusbevegelsen, noe jeg vil advare sterkt mot,» fortsetter lederen i ImFs forsamling i Bergen.

Til Dagen nekter Nord-Varhaug nå å svare på om det er aktuelt å invitere den mangeårige generalsekretæren i Indremisjonsforbundet (ImF) som forkynner til forsamlingen.

Gav honnør til biskopene

Det var til Vårt Land Hallaråker mandag gav biskopene «stor honnør» for å ha handlet klokt og ansvarlig» i «en ytterst krevende situasjon».

Et samlet bispemøte i Den norske kirke vedtok før helgen å foreslå at Kirkemøtet i april 2016 vedtar å utarbeide «liturgier både for ekteskapsinngåelse mellom likekjønnede og forbønn for borgerlig inngått ­likekjønnet ekteskap».

– Skal jeg gi dagens organisasjonsledere råd, ville jeg ønske at de ikke bare fokuserer på det negative, og slik bidrar til negative selvoppfyllende profetier. Jeg ønsker å vektlegge de positive sider ved Bispemøtets forslag, momenter som er med på å verne klassisk teologi og ekteskapsforståelse i Den norske kirke, sa Halleråker til Vårt Land.

Hans uttalelser har skapt enormt sterke reaksjoner i egne rekker.

LES MER: Håper på ro etter 20 års strid

– Jeg har ikke snakket med noen som mener at Bispemøtet har kommet fram til en klok uttalelse i denne ­saken, sa Erik Furnes, som i 2009 overtok som toppleder i ImF etter nettopp Karl Johan Hallaråker.

– Noen av signalene som er gitt er mer radi­kale enn andre, men felles for dem alle er at absolutt ingen går i retning av det Hallaråker her har gitt uttrykk for, sa Furnes til Vårt Land mandag.

LES MER: Stålsett jubler for Bispemøtet

– Stor skuffelse over Hallaråker

Til Dagen har Erik Furnes siden uttalt seg enda spissere:

– Jeg kjenner på stor skuffelse over Hallaråkers tanker. Vi som er ledere, står i en ganske tøff kamp i oppgjøret med det som er vranglære og som splitter kristenfolket og kirken. Hallaråker sitt utspill er ikke akkurat den oppbakkingen som vi trengte akkurat nå.

I motsetning til Indremisjonslederen er Bjørvin-biskop Halvor Nordhaug takknemlig for den varme støtten han og Bispemøtet har fått fra Hallaråker:

LES MER: – Biskopene vil åpenbart avslutte striden som har overskygget mye annet i kirken, skriver Helge Simonnes

Nordhaug: – Viktig støtte

– Det er viktig at en person som har en så sterk posisjon i det lavkirkelige kristenfolket og med tydelig konservativt ståsted, gir sin støtte til det vedtaket som Bispemøtet har fattet, sier Nordhaug til Dagen.

Han mener Hallaråker ser vedtaket til Bispemøtet slik det skal forstås:

– Nemlig som et svar på den sitasjonen som kirken er i etter kirkevalget, med et flertall for vigsel av likekjønnede par. Hallaråker peker på at det nye vedtaket i Bispemøtet sørger for handlingsrom og frihet for det konservative synet, sier Nordhaug.

LES MER: Menigheter får ikke si nei

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter