Nyheter

– Hadde ikke mandat til å gripe inn

Egil Svartdahl husker at Liv og Lasse Steen varslet om psykiske overgrep i Sentermenigheten, men sier at pastorgruppen ikke hadde mandat til å gripe inn.

Bilde 1 av 2

– Når vi fikk denne typen henvendelser, måtte vi tydeliggjøre hva vi kunne og ikke kunne gjøre som gruppe. Jeg oppfattet ikke at vi fikk noen hemmeligheter. Dette var historier som gikk, men pastorgruppens mandat var ikke å føre tilsyn, sier pastor Egil Svartdahl.

Han var leder i gruppen da Liv og Lasse Steen tok kontakt i 2006, og da Budstikka omtalte psykiske overgrep i Sentermenigheten i 2005.

– Det var enkeltpersoner fra gruppen som personlig engasjerte seg. Jeg følte at jeg hverken hadde mandat eller resurser til å gripe inn i en annen menighet eller lederskap.

Svartdahl understreker at pastorgruppen aldri ga noen offentlige uttalelser som gruppe. De blandet seg heller ikke i enkeltmenigheters konflikter, problemstillinger eller indre liv.

LES MER: 40 eks-medlemmer varsler om psykiske overgrep

Triste historier

En annen som var med i Pastorgruppen i 2005/2006 var Gjermund Igland, nå pastor i Salem Kristiansand. Han kan selv ikke huske brevet fra Steen.

– Jeg har ingen erindringer om noe e-post, men jeg husker at det var oppslag i Budstikka, sier han.

– Hva tenker du om de historiene som kommer frem?

– Når jeg leser onsdagens oppslag i Vårt Land, så blir jeg fryktelig lei meg. Menneskers opplevelser fra menighetslivet skal vi ta på alvor, men det som kommer frem her var ikke kjent for meg. Pastorgruppen var et uformelt fellesskap. Vi møtte hverandre som pastorer i Oslo, for å be til Gud og dele erfaringer fra livene våre. Vi førte ikke noe formelt tilsyn med hverandre, det var ikke vårt mandat.

Igland understreker at han selv aldri har hatt grunn til å mistenke daværende hovedpastor i Sentermenigheten, Ole Bjørn Urne, for maktmisbruk.

– Ole Bjørn Urne som pastor, slik jeg lærte ham å kjenne, hadde jeg respekt for. Han har vært til stor velsignelse i mitt liv.

LES MER: Menighetsledere ble varslet

Utfordret Urne

Nåværende sokneprest i Klemetsrud og Mortensrud, Trond Løberg, var også med i pastorgruppen som prest i Storsalen. Heller ikke han kan huske at gruppen mottok en formell henvendelse fra noen.

– Jeg husker at vi fikk vite at det var uro rundt menigheten, og jeg mener også å huske at Ole Bjørn Urne ble utfordret på saken i gruppen og måtte svare for seg.

LES OGSÅ: «De har kalt oss løgnere i alle år. Det kan de ikke lenger»

LES OGSÅ: Slik svarer de på anklagene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter