Nyheter

Hadde 100 koner og 200 barn

Flere afrikanske statsledere har mange koner, men ingen av dem slår kenyanske Akuku Danger.

Danger, som døde i 2010, var gift med mer enn 100 kvinner og hadde over 200 barn.

Kenyas president Uhuru Kenyatta­ endret i 2014 loven som slo fast at menn må konsultere sine nåværende koner­ før de gifter seg med flere. Loven­ gir kenyanske menn muligheten­ til å gifte seg med så mange koner som de ønsker­. Dette ble applaudert av menn, også i Uganda, skrev The Observer­.

Ugandas president Yoweri Museveni har flere ganger uttalt at polygami er en del av afrikansk livsstil, og i Swaziland har kong Mswati den tredje over 20 barn og i hvert fall 15 koner. Ifølge Dagbladet hadde faren hans, Sobhuza den andre, 70 koner og fikk over 400 barn mellom 1920 og 1970.

LES MER: Abid Raja: – Flerkoneri er en moderne form for sexslaveri

Toppløse jomfruer

Hvert år er det en tradisjon at rundt 60.000 jomfruer, helt ned i tiårsalderen­, danser toppløse foran kong Mswati. Kongen har brukt anledningen til å velge seg en ny ektefelle.

– Polygami vil øke befolkningen, og de høye befolkningstallene i India og Kina er årsaken til landets raskt voksende økonomi, argumenterte Sudans president Omar Hassan al-Bashir­ i 2010.

Også den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma er kjent for sine mange koner og barn. Han har i dag fire koner og har vært gift seks ganger (den ene kona døde, og han skilte seg fra én). Muligheten til polygami er en beskyttet, tradisjonell rettighet i den sørafrikanske grunnloven.

LES OGSÅ: Flerkoneri er et økende problem i Norge

– Nei til flermanneri

Den saudiske TV-journalisten Nadine­ al-Bedair, som vokste opp med én far, tre mødre og 15 søsken, vakte enorm oppsikt i den arabiske verden med sitt krav om polygamiske rettig-
heter for muslimske kvinner. «Hun risikerte livet ved å snakke om de kjønnsdiskriminerende­ sidene­ ved polygami», skrev det internasjonale kvinne-
magasinet Marie Claire.

Al-Bedairs artikkel «My four husbands and I» ble publisert i en egyptisk avis, og ifølge Gulfnews førte det blant annet­ til at en egyptisk advokat og parlamentsmedlem­ anla sak mot henne.

– Hun fikk liten støtte for sitt rop om likhet i islamske ekteskap, men Sheikh Amr Zaki, en imam i Kairo, mener polygami­ er uakseptabelt og bør høre fortiden til, skrev avisen The Guardian­.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter