Nyheter

– Gutter opplever det som OK å ta jenter i skrittet

Helsesøster Marianne Westby ser ungdoms- og russekulturens skyggesider på nært hold.

– Dette handler ikke om etnisitet eller innvandring. Det er våre egne gutter og jenter det er snakk om, kommer det kontant fra Marianne Westby.

Som helsesøster ved både en ungdoms- og videregående skole kjenner hun igjen holdningene og mønstrene kjønnsforskerne beskriver – både i skolehverdagen og i russtiden.

LES OGSÅ: «Ned på kne lille luremus»

– En veldig grenseløshet

– Det er en veldig grenseløshet og seksuell objektivisering av jenter. Vi er ikke spesielt pripne, men de drar det så langt både i språk og handling, sier Westby.

– På vei hjem fra skolen kan gutter oppleve det som helt greit å ta jenter i skrittet, fordi ei jente kanskje har sendt noen meldinger på forhånd, sier helsesøsteren.

Både i oppvekst og i russetid ser Westby et økende gruppepress. I russtiden må jentene bare forvente å bli objektivisert. Hvert år skjer det flere voldtekter, forteller hun.

– Russen fortjener å drikke og feste, men de tråkker over egne grenser hele tiden – jentene også. Mange jenter mister selvrespekten etterpå. De angrer på sex, bilder som er tatt og lagt ut på nettet. Noen får symptomer på angst og vegrer seg for å gå på skolen, sier Westby og legger til:

– Når russtiden er over, du har fått påvist en kjønnssykdom og det ligger et bilde av rumpen din hvor det står «pul meg» på nettet, så gjør det noe med selvtilliten din.

LES OGSÅ: – Også hvite menn tafser

Jenta får skylda

Westby understreker at hun som helsesøster blir sittende med de alvorlige tilfellene. Særlig i russtiden er presset enormt om å «bli med på ting».

– Selv om du innerst inne sier nei, så gjør du det likevel, sier hun.

Hun synes særlig seksuelle overgrep som ikke kan defineres som voldtekt er vanskelige.

– Du blir kanskje tatt et sted du ikke vil bli tatt på. Da kan folk si at det ikke var så rart at det skjedde, for jenta hadde sendt et BH-bilde til gutten i forkant. Jeg opplever ofte at jenta får skyld for ting de har gjort som var dårlig gjennomtenkt. Da kan liksom gutta tillate seg å ta for seg, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter at Köln-vold var organisert og koordinert

Westby har en appell til politikerne:

– Vi trenger flere helsesøstre som kan ta tak i dette. Vi mangler ressurser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter