Nyheter

Guru fikk FARC på Gandhi-sporet

Den indiske guruen Sri Sri Ravi Shankar klarte ifølge eget utsagn å påvirke den colombianske FARC-geriljaen til å slutte seg til Gandhis ikkevoldsprinsipper og legge ned sine våpen.

Til Vårt Land forteller 60-åringen om hvordan hans stiftelse The Art of Living fremmer tverreligiøs dialog og driver fredsarbeid i flere konflikter, i tillegg til å holde seminarer om meditasjon over hele verden.

Mest oppsiktsvekkende er historien om fredsaktivisme i Colombia, der det nå pågår nye fredsforhandlinger etter nederlaget i folkeavstemningen.

LES OGSÅ: Hilde Frafjord Johnson skriver om «den vanskelige freden»

Møtte partene

I fjor sommer hadde Shankar og staben flere møter med årets vinner av Nobels fredspris, Colombias president Juan Manuel Santos, og ledelsen i FARC-geriljaen. Møtene skjedde i hovedstaden Bogota og Cubas hovedstad Havana.

– Etter å ha truffet president Santos tilbød vi oss å møte FARC. Det førte til svært intense møter i Havana der forhandlingene foregikk. I starten var FARC nokså nølende og fordomsfulle. Det er tross alt et stort sprang fra vår meditasjon og prinsipper basert på Gandhis ikkevoldsmetoder, til deres marxisme og volsbruk, smiler den åndelige lederen under intervjuet i en suite på Grand Hotel i Oslo.


– Jeg vet at inne i hver overgriper er det et offer som roper på hjelp.

Sri Sri Ravi Shankar, indisk åndelig veileder og leder av The Art of Living Foundation

Denne uken har han holdt foredrag i Oslo, der 700 betalende tilhørere fikk utdypet hans utlegninger om pusteteknikker og meditasjon, og hvordan dette kan fremme et stressfritt og ikkevoldelig samfunn.

LES OGSÅ: «Nobel kan komme til å åpne debatten om Norges deltakelse i krig på nytt»

Overgriper/offer

– Jeg forklarte FARC-forhandlerne at også de er ofre for den sosiale urettferdigheten som de kjemper for å bli kvitt. Jeg vet at inne i hver overgriper er det et offer som roper på hjelp, sier Shankar.

Han påpeker at de har samme erfaring fra sitt meditasjonsbaserte rehabiliteringsprogram som snart en halv million innsatte har gjennomgått. Programmet, som inkluderer en yogateknikk med pusteøvelser som skal «vaske bort sinne, frustrasjon, frykt og spenninger», ble også prøvd i Ringerike fengsel i 2005. Forsøket ble avbrutt etter at fengselsdirektøren rapporterte om «uro, aggressivitet, søvnvansker og tankekaos» blant deltakerne.

Forsoning som nøkkel

Shankars stiftelse har i flere år jobbet med ofre for konflikten i Colombia. Han mener en nøkkel til fred er prosesser for forsoning og tilgivelse mellom ofre og overgripere.

– I våre første møter i Havana sa FARC-lederne at det ville være hyklersk av dem å slutte seg til Gandhis ikkevoldsprinsipper. De ba oss heller gå til myndighetene og be dem om å stanse sine overgrep. Etter hvert ble de likevel med på vår meditasjon, og etter tre dager sa de seg enig i Gandhis prinsipper. Noen dager senere erklærte FARC ensidig våpenhvile, sier Shankar.

– Vi håper at Colombia vil omfavne Mahatma Gandhis prinsipper for ikkevold, sa FARCs sjefsforhandler Ivan Marques etter møtene.

Shankar er overbevist om at FARC aldri vil vende tilbake til væpnet kamp.

LES OGSÅ: Derfor glemmer vi de kristne i Midtøsten

Takksigelser fra partene

Senere har Marques og president Santos overgått hverandre i takksigelser til Shankar og hans stiftelse, med støtte til den tenkningen for fred og harmoni som deres meditasjonsprinsipper søker å fremme.

– Sri Sri Ravi Shankar og hans stiftelse er fredens budbringere på en planet som tynges av konflikt og vold. Han lærer oss at lykke og fred finnes inne i oss, og at vi bare trenger å komme i kontakt med dette, sier president Santos i en filmet hyllest av guruens arbeid.

Til Vårt Land forteller Shankar at datteren til Santos har besøkt stiftelsen i India og tatt del i meditasjon.

FARC-hyllest

I en videohilsen på The Art of Livings nettsider, sparer ikke FARC-forhandlingsleder Ivan Marques på kruttet når han takker for guruens og stiftelsens «35-årige innsats for menneskeheten», og deres «solidaritet og bidrag for å få slutt på den lengste, væpnede konflikten i Latin-Amerika»:

– Sri Sris møter med FARCs fredsdelegasjon i Havana har motivert oss til på alle måter å følge Ghandis prinsipper for ikkevold, sier Marques i en påfallende åndelig hyllest, sett opp mot hans langvarige posisjon som blant annet militant kommandant i FARC-geriljaen.

Feiret for tidlig

Partene inviterte Shankar til den offisielle feiringen av fredsavtalen i Colombia i Bogota i september. Før det hadde Shankar og hans team ført sammen FARC-ledelsen og noen av ofrene til forsoningsmøter.

– Vi kjørte tilgivelsesøvelsen med dem. Jeg tror det utgjorde en forskjell når disse ofrene stod fram på TV og fortalte hvordan de oppriktig hadde tilgitt FARC-folkene. Det ble det likevel for kort tid til å få fram nok informasjon til å sikre flertall for fredsavtalen, mener Shankar, som senere denne måneden skal tilbake til Colombia for nye forsoningsmøter.

Colombia-ekspert Henrik Wiig sier at han ikke kjenner til Shankars initiativ, og tror neppe det har hatt stor betydning.

LES OGSÅ: Vil ikke stå grytevakt for Frelsesarmeen på grunn av homofilisyn

Kontroversielle uttalelser

Shankar svarer vagt på spørsmål om det var riktig å gi Nobels fredspris bare til den ene parten i konflikten.

– Nobelkomiteen består av intelligente mennesker som helt sikkert har foretatt en grundig avveining, sier Shankar, som selv har vært nominert til Nobels fredspris en rekke ganger.

Tidligere i år kom han med kontroversielle uttalelser som ble oppfattet som sårhet for ikke å ha fått Nobels fredspris, fulgt av påstander om at skoleeleven Malala ikke hadde gjort nok til å fortjene prisen. Shankar har siden avvist begge deler som feiltolkninger av hans utsagn.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter