Nyheter

Gunleiksrud Raaum kan bli ny kirketopp

Åpen folkekirke vil ha en av «sine» folk som ny toppleder i Den norske kirke.

– Det er både ønskelig og naturlig at Kirkerådets neste leder er en av dem som er valgt inn på våre lister, sier Sturla Stålsett, styrelederen i organisasjonen Åpen folkekirke, til Vårt Land.

På Kirkemøtet i april skal Den norske kirke velge ny toppledelse. Kirkerådets leder er den øverste valgte lederen i folkekirken, og Svein Arne Lindø fra Stavanger har gitt beskjed om at han nå gir seg.

LES MER: Kirkevalget ble ikke kuppet av kirkefremmede

Mulige etterfølgere

Blant de mulige etterfølgerne er Kristin Gunleiksrud Raaum (Oslo), Dag Landmark (Hamar), Anne Enger (Borg), Harald Hegstad (Oslo) og Jan Olav Olsen (Agder og Telemark).

Inneværende periode har flertallet i det valgte Kirkerådet hatt en kirkepolitisk og teologisk mer konservativ profil enn Kirkemøtet og Bispemøtet. Mange tror at utfallet av høstens kirkevalg vil bidra til en endring av profilen både på Kirkerådet og på dets valgte leder.

Hvorvidt likekjønnede skal kunne gifte seg i kirken var spørsmålet som skapte stor oppmerksomhet, høy temperatur og deltakerrekord i kirkevalget 2015. Fasiten er at 68 av Kirkemøtets 116 stemmeberettigede medlemmer er for vigsel av likekjønnede.

ÅF har 41 av 77 lek-representanter

Organisasjonen Åpen folkekirke, med dette som kampsak nummer én, stilte egen liste i 9 av 11 bispedømmer, og fikk valgt inn 35 personer på sine lister. Dersom man legger til de seks valgte til Bjørgvin og Stavanger bispedømmeråd som støtter og ble anbefalt av Åpen folkekirke, men som sto på nominasjonskomiteens liste (kun én liste i disse bispedømmene), betyr det at Åpen folkekirke har fått valgt inn 41 av «sine».

I Kirkemøtet er det 77 såkalte lekfolksrepresentanter. Medregnet biskoper, og representer for prester og andre kirkelige tilsatte, samer og Døvekirken, består Kirkemøtet totalt av 116 medlemmer.

– Det er klart at vi ønsker å prege Kirkemøtet og Kirkerådets arbeid fremover, ut fra programmet og plattformen vi har, sier Sturla Stålsett. Han synes det ut fra resultatet av kirkevalget er naturlig at den nye lederen har bakgrunn fra Åpen folkekirke.

LES MER: Her er det nye kirkemøtet

– Vi har mange gode kandidater

– Vi har mange gode kandidater. Det er klart vi må ha en leder som kjenner kirkens liv og kirkepolitikken godt, og som kan samle bred støtte.

– Er Kristin Gunleiksrud Raaum, som nå er nestleder i Kirkerådet og styremedlem i Åpen folkekirke, deres kandidat til å overta ledervervet i Kirkerådet?

– Som sagt, har vi mange gode navn. Hun er absolutt ett av dem, svarer Stålsett.

I Kirkerådets sekretariat får Vårt Land opplyst at nominasjonskomiteen som skal forberede valgene på Kirkemøtet, nå er så vidt kommet i gang med sitt arbeid. Jorund Andersen, prest i Oslo, er leder i komiteen. De øvrige medlemmene er Nils-Tore Andersen, pensjonist og tidligere kirkerådsleder (Borg), Arnstein Bleiktvedt, teologistudent (Tunsberg), Tanja Nyjordet, daglig leder i kirkelig fellesråd (Sør-Hålogaland) og Tone Synnøve Øygard Steinkopf, kantor (Bjørgvin).

Innen 31. januar skal de nyvalgte bispedømmerådene komme med forslag til nominasjonskomiteen. På denne bakgrunn legger nominasjonskomiteen fram sine forslag, i alfabetisk rekkefølge.

Men det kan fremmes andre kandidater – også til ledervervet – også på Kirkemøtet. Der er det forøvrig ikke nominasjonskomiteen, men en valgkomité som leder valget.

Bare 1 av 3 med fra forrige periode. Kirkemøtet som er valgt for den kommende fireårsperioden har en meget stor andel debutanter. Bare en tredjedel av de som er valgt i høst satt i Kirkemøtet i den forrige valgperioden.

Tre av de tyngste og mest erfarne kirkemøte-medlemmene, Knut Lundby (Oslo), Bjørn Solberg (Borg) og Egil Morland (Bjørgvin), ble vraket ved årets valg. De to førstnevnte var regnet som mulige nye ledere i Kirkerådet.

Det eneste formelle krav for leder i Kirkerådet er at vedkommende er valgt medlem av Kirkemøtet. Det gjør at biskopene er uaktuelle, men ellers er alle de andre 104 valgbare.

LES OGSÅ: Kvinnene sørger for ja-flertall

Fremste valgte kirkeleder

Noen av de personer som kan være aktuelle til det mest fremskutte tillitsvervet i Den norske kirke er følgende:

• Kristin Gunleiksrud Raaum (54), generalsekretær i Norske kirkeakademier og nestleder i Kirkerådet.

• Harald Hegstad (56), professor ved Menighetsfakultetet og leder i Oslo bispedømmeråd den siste perioden.

• Dag Landmark (67), pensjonert kirkeverge på Gjøvik og Kirkemøtets hoveddirigent gjennom en årrekke.

• Jan Olav Olsen (65), pensjonist med bakgrunn som stortingsrepresentant (H) og ordfører, leder i Agder og Telemark bispedømmeråd den siste perioden, og dirigent på Kirkemøtet flere ganger.

• Anne Enger (66), pensjonert fylkesmann i Østfold, har vært stortingsrepresentant, statsråd og partileder (Sp).

Det nyvalgte Kirkerådet får en kjempejobb med å lose Den norske kirke inn i ukjent farvann som en mer selvstendig og mindre statsstyrt folkekirke.

Det nyvalgte Kirkerådet skal også tilsette ny direktør. Jens-Petter Johnsens åremål utløper 31. mai 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter