Nyheter

Gule advarer mot å trekke forhastede slutninger

Ekstremismeforsker Lars Gule mener mediene bør være forsiktige med å se forbindelser mellom gjerningsmannen i München og Anders Behring Breiviks massakre på Utøya.

– Vi risikerer at en del påstander på dette tidspunktet i etterforskningen blir mer entydig enn det er grunnlag for, sier Gule til NTB.

Tysk politi tror at den 18 år gamle gjerningsmannen i München kan ha vært inspirert av Anders Behring Breivik og massakren på Utøya for fem år siden, opplyser politisjefen i München, Hubertus Andrä, under en pressekonferanse lørdag.

Men det er foreløpig ikke kjent om politiet har konkrete bevis for dette, selv om det ble funnet litteratur om masseskytinger hjemme hos ham.

Tysk politi slår derimot fast at det ikke er noe som tyder på at han kan knyttes til islamistiske ekstremistgrupper som IS.

LES OGSÅ: Terrorisme drives ikke av religion alene

– Passer med bildet

– Informasjonen som kommer fram om at han var inspirert av 22. juli-hendelsene passer med bildet av en sint mann, som gjennomfører et spektakulært selvmord, forklarer Gule, som mener hendelsen ser ut til å være planlagt.

Å utføre en slik handling på datoen 22. juli kan være et bevisst valg for å skape ekstra oppmerksomhet. Men det kan også være at datoen er tilfeldig, mener Gule.

– I stor grad er det trolig snakk om hevn. Det kommer fram i dialogen mellom vitner og drapsmannen, sier han.

Tysk politi tror 18-åringen var psykisk ustabil, og at han lokket folk til kjøpesenteret ved hjelp av Facebook.

LES OGSÅ: Terrordekningen kan gjøre oss syke

Mediedekning

Forfatter og lektor ved Nansenskolen, Joakim Hammerlin, mener den store mediedekningen av slike handlinger kan være en faktor som bidrar til flere slike angrep.

– Terrorisme og mediedekning henger tett sammen. For at terror skal generere frykt brukes massemedier som en form for høyttaler. Det kan igjen trigge andre som har den typen planer, sier forfatteren av boken «Terror og demokrati».

– Målet med terror er å skape frykt. Gir vi etter for frykten har vi på mange måter tapt, understreker Hammerlin.

LES OGSÅ: Gud vil meg vel, tenkte hun - så åpnet avgrunnen seg

Unge ofre

Det var fredag at en 18 år gammel tysk-iraner gikk til angrep på en folkemengde i et kjøpesenter i den tyske byen München. Ni personer ble drept i det tredje alvorlige angrepet i Europa på en uke.

Åtte av de ni som ble drept under angrepet mot et kjøpesenter i München fredag, var i alderen 14 til 21 år.

Tre av de drepte var kosovoalbanere, tre var tyrkiske og en av de drepte var gresk, opplyser tysk politi og utenriksdepartementene i Tyrkia og Hellas.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Unge ofre

Åtte av de ni som ble drept under angrepet mot et kjøpesenter i München fredag, var i alderen 14 til 21 år.

Tre av de drepte var kosovoalbanere, tre var tyrkiske og en av de drepte var gresk, opplyser tysk politi og utenriksdepartementene i Tyrkia og Hellas.

Det var både jenter og gutter blant ofrene til den 18 år gamle tysk-iranske gjerningsmannen, som tok sitt eget liv etter massakren.

Det niende offeret hans skal ha vært en 45 år gammel kvinne, melder tyske medier.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter