Nyheter

– Gud reddet sertifikatet mitt

TV-predikant Jan Hanvold holdt på å miste førerkortet etter råkjøring, men Gud grep inn ved å starte falsk brann, ifølge ham selv.

– Vanskelig å forstå at en offentlig person kan bruke slike eksempler, mener generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN.

Det er på Jan Hanvolds egen TV-kanal, Visjon Norge, at han kom med det noe utradisjonelle vitnesbyrdet. I programmet Skapende tro, forteller TV-pastoren – med latteren løst og glimt i øyet – en selvopplevd historie om hvordan Gud «gjør mer enn det vi forstår og ber om». Hør Hanvold fortelle her. (Vitnesbyrdet finnes rundt 14 minutter ut i filmen, men episoden ble fredag fjernet fra nettsiden. Men lenger ned i saken kan du se filmen likevel.)

Hendelsen han delte, skal ha funnet sted i Drammen da Hanvold var en relativt fersk sjåfør. Han hadde akkurat kranglet med kjæresten sin, forteller han, og i rent raseri kjørte han mot tre røde lys, mot enveiskjørt vei og inn på torvet i byen.

– Når jeg kommer der, så kommer politiet med fulle sirener, røsker opp døra og sier: «Få sertifikatet ditt! Hva er det du holder på meg, er du full eller?» «Nei», sier jeg. «Jeg har krangla med dama mi», forteller TV-pastoren.

LES OGSÅ: Har provosert på TV i 12 år

Startet falsk brann.

Hanvold poengterer at han her stod i en situasjon hvor han ikke rakk å be til Gud. Men så skjer det uventede: En mann kom løpende og varslet om brann i en nærliggende bank. Politiet måtte dermed prioritere annerledes, og gav Hanvold førerkortet bryskt tilbake. Brannbiler kom med fulle sirener, forteller pastoren videre, og nå er han ved sakens kjerne:

– Og så talte Herren til meg at det var ikke brann likevel. Det var bare noe som blafra. «Dette satte jeg i gang for å redde sertifikatet ditt».

TV-pastoren understreker at han ikke oppfordrer andre til å gjøre det samme.

LES OGSÅ: – Vi snakker til Visjon Norge-familien

Bør ikke tas lett på.

Generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN, tidligere Trafikkskaddes landsforening, har lite til overs for vitnesbyrdet.

– Er det noen som har hatt englevakt i denne settingen, så er det ikke Hanvold som beholdt sertifikatet, men hans medtrafikanter som ikke ble skadet eller drept. Eller til og med pastoren som ikke gjennom sitt ungdoms overmot pådro seg alvorlige skader, sier hun og legger til:

– Å kjøre på rødt lys og mot enveiskjørt vei er svært alvorlig og ikke noe som bør tas lett på.

– Hva slags signaleffekt har denne type uttalelser?

– Når du er en offentlig person, uavhengig hvilken, så er du et forbilde. Du har et stort ansvar for å vise respekt og videreføre gode holdninger når du vet at noen ser opp til deg. Da er det vanskelig å forstå at Hanvold velger å trekke fram nettopp dette eksempelet.

LES OGSÅ: Kritiserer Listhaug for å besøke Hanvold

Åndelig bastanthet. Biskop emeritus, Tor B. Jørgensen, som er tidligere styreleder i foreningen Nei til Frontkollisjoner, synes Hanvold lager «ubehagelig lykketeologi av enkeltsituasjoner».

– Jeg er enig med ham at Gud gjør mer enn vi forstår og ber om. Mange kan oppleve små hendelser i hverdagen med undring og takknemlighet til Gud, og gjerne med litt humor – som jeg opplever denne bilhistorien.

– Det problematiske her er den åndelige bastantheten. Han ser på hendelsen som en bekreftelse på Guds vilje med ham der og da. Når du systematiserer hverdagslige hendelser på denne måten, blir det i en større sammenheng veldig ubehagelig, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Tror Hanvold kan selge gråstein som gull

Fikk hytten han ønsket seg.

Et annet Hanvold-vitnesbyrd i samme program mener han illustrerer hvorfor tankegangen er problematisk:

– Han forteller at Gud gir ham en hytte som han har ønsket seg. Selv hadde jeg akkurat en asylsøker inne på kontoret mitt, uten fast bopel. Hvordan skal man formidle denne type teologi til henne?

Vitnesbyrdet om sertifikatet ble først sendt i januar, men ble senest i juli sendt i reprise på Visjon Norge. Episoden ligger også ute på nettsiden til TV-kanalen.

Vårt Land har vært i kontakt med Jan Hanvold, som ikke ønsker å kommentere saken.

LES OGSÅ: – Hanvold er et alvorlig PR-problem for kristne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter