Nyheter

‘Grovt tjenestebrudd’

Tidligere biskop Tor B. Jørgensen mener Politiets utlendingsenhet (PU) brøt retningslinjene for kirkeasyl under aksjonen på Stord.

– Ifølge retningslinjene, er dette en grov tjenesteforsømmelse fra PU. Mangelen på dialog virker som et kontant brudd på departementets føringer og politiets tidligere praksis, sier biskop emeritus, Tor B. Jørgensen.

Det har stormet rundt Politiets Utlendingsenhet etter at politiet aksjonerte mot en afghansk familie som befant seg i et forsamlingshus tilknyttet frimenigheten Nytt Liv Sunnhordland.

Jørgensen mener at Politiets Utlendingsenhet har gjort seg skyldige i tjenesterettsbrudd ved å ha forbrutt seg på den siste føringen som ble gitt politiet av Justisdepartmentet i 1999:

«Det reiser særlige problemer når utlendinger med avslag som innebærer at de skal forlate riket, søker tilflukt i kirke. 
I slike tilfeller er det nødvendig med en dialog mellom politiet, kirkeasylanten og de kirkelige ansvarlige med sikte på en frivillig avvikling av ordningen.», står det blant annet i 
føringen.

LES OGSÅ: Politisk vern rundt kyrkjeasyl

Ikke dialog

Det er nettopp punktet om dialog som Tor B. Jørgensen mener politiet har brutt.

– At ingen, hverken i departementet eller politiet, har innsett før aksjonen å gå i dialog med kirken og kirkeansvarlige er et kontant brudd på retningslinjene, sier han.

PU har tidligere argumentert for at forsamlingshuset ikke var et kirkerom. Selv mener Jørgensen at grunnprinsippet om at en skal vise stor grad av aktsomhet burde ligge til grunn for politiets beslutning:

– I tilfeller der politiet er usikre på om dette var et kirkebygg burde de tatt kontakt med ansvarlig for kirkelokalet – som vet det best.

LES OGSÅ: Biskop: Politiet avskaffer kirkeasylet

«Kjent asylaktivist»

Justis-, beredsskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug svarer, på e-post via pressekontakt 
Espen Teigen, at «Tor B. Jørgensen er en kjent asylaktivist som ønsker en mer liberal asylpolitikk»:

– Det er ikke noe nytt at han er mot at personer som oppholder seg ulovlig i Norge blir sendt ut, skriver hun og legger til:

– Utover det har jeg ikke mer å tilføye i denne saken og viser til mine tidligere uttalelser.

Forrige uke uttalte Sylvi Listhaug til Vårt Land at hun stilte seg bak politiets avgjørelse:

– Norsk lov må gjelde for alle. På bakgrunn av den informasjonen jeg har fått, har jeg full tillit til politiets håndtering av denne saken, skrev hun i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Politiets utlendingsenhet er trygge på å være innenfor

PU er uenig

Fungerende leder ved juridisk avdeling i Politiets utlendingsenhet (PU), Kristel Lee Høgslett skriver på e-post at det er politiets oppgave og ansvar å tolke og anvende retningslinjene fra Justisdepartementet, og at det er føringene som er lagt der PU må forholde seg til.

Høgslett sier at retningslinjene ikke gir beskrivelse av «for eksempel ytre kjennetegn på en kirke». Heller ikke menighetens egen betegnelse skal ligge til grunn.

– Dialog som beskrevet i retningslinjene handler om å samarbeide med kirken med sikte på at personene frivillig forlater kirkerommet, ikke om bygget er en kirke eller ikke, sier hun.

Høgslett viser til tidligere redegjørelse om at bygget ikke omfattes av retningslinjene, og fastholder at politiets handling ikke er i strid med 
disse.

LES OGSÅ: Listhaug støtter politiet i kirkeasylsaken

Oppgitt over Listhaug

Jørgensen er tilknyttet organisasjonen Mennesker i Limbo, som kjemper for papirløse i Norge. Han er oppgitt over at Listhaug stiller spørsmål ved hans motiv i saken.

– Å karakterisere meg som en asylaktivist faller på sin egen uforstand. Her presenteres en helt konkret situasjon, hva jeg måtte ellers måtte mene er noe annet. Å overføre noe til en annen sammenheng står for meg som en omgåelse av saken, sier han.

Han trekker frem at han som biskop arbeidet for at mange som hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad ikke skulle gå i kirkeasyl.

Biskopen er også skuffet over svaret fra PU, som han mener ikke svarer til «ånden og historien» til retningslinjene for kirkeasylet.

– Flere av oss har samarbeidet med politiet med utgangspunkt i tonene og grunnforståelsen i retningslinjene. Der har en også diskutert hvilke rom som omfattes av ordningen.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter