Nyheter

– Grovt av Kvarme om kristensionister

Kristensionist tar ikke til seg det han kaller refs fra biskop Ole Christian Kvarme.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i anklagen om kristen arroganse, sier Dag Øyvind Juliussen, leder for Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ).

Under et foredrag i forbindelse med det pågående bispemøtet i Oslo, sa biskop Ole Christian Kvarme at kristensionister leser «Bibelens løfter med et slikt fokus på staten Israel at hensynet til andre folk må vike, at konflikten forsterkes og øker lidelsen i den palestinske befolkning.»

LES OGSÅ: Advarer mot økt kristensionisme

«Denne arrogansen bryter ikke bare med Det nye testamentet; men med grunnleggende elementer i Det gamle testamentet og i Bibelens frelseshistorie og skapertro.»

– Den påstanden vil jeg ta sterk avstand fra. Den er grov. Vi ønsker å vise kristen nestekjærlighet til hele befolkningen, selv om vårt kall spesifikt er rettet mot det jødiske folket, sier han.

– Underlig kritikk fra biskopen

Juliussen påpeker at ICEJ har et omfattende sosialt arbeid i Israel, med en fordelingsnøkkel der 80 prosent går til jøder, og 20 til ikke-jøder – noe som gjenspeiler befolkningen i landet.

– Det et klart ønske om Guds velsignelse over alle i regionen. Mens jødene har blitt forkastet gjennom store deler av kirkehistorien, og Israel i dag blir rammet av en mer terror og vold, er det underlig at biskopen kritiserer de kristne som ønsker å velsigne dette folket, fortsetter han.

– Ble tildelt hele området

– Hvilket geografisk område regner du som gitt til jødene gjennom landløftene i Bibelen?

– Det har jeg ikke befattet meg så mye med, men etter første verdenskrig lovet verdenssamfunnet jødene hele Judea og Samaria, området som i dag kalles Vestbredden, Gaza og området som i dag er Israel, sier han.

Juliussen mener det pågår et paradigmeskifte i kristenheten, der stadig flere erkjenner at jødene er utvalgt av Gud og at Gud har en pakt med folket.

– De ser på opprettelsen av staten Israel og gjeninnsamlingen av jøder som noe Bibelen taler om og Gud oppfyller, sier han.

Juliussen tror mange av jødene, både i USA og hele verden, vil reise tilbake til Israel.

– Men hvordan og når, det vet jeg ikke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Fører til konflikter blant kristne

– Ser du på dette spørsmålet som kirkesplittende?

– Jeg vil ikke bruke det ordet. Men stadig flere får i dag øynene opp for hva Bibelen sier om Israel og det jødiske folk, når han så refser det han definerer som kristensionister, fører det til konfliktlinjer. Jeg legger merke til at det stadig oftere fremsettes slike anklager mot vårt ståsted.

Han tror også at flere menigheter vil ta dette inn over seg og løfte Israel og jødefolket opp på dagsordenen.

– Til nå har det vært ansett som et tema for spesielt interesserte.

Juliussen peker på en ting som vil kunne løse hele konflikten: Det palestinske lederskapet må slutte å bruke vold og terror som et virkemiddel.

– Jeg er overbevist om at dersom det palestinske lederskapet kommer til punktet der de anerkjenner Israel og legger ned våpnene, vil ting se annerledes ut.

– Hva er kristnes rolle i denne konflikten?

– Vi står i gjeld til det jødiske folket og er kalt til å be for og velsigne dem. Samtidig er vi kalt til å elske araberne og be for dem også. Som kristne skal vi bringe forsoning

Biskop Ole Christian Kvarme er opptatt på Bispemøtet, og har foreløpig ikke hatt anledning til å svare på spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter