Politikk

Grøvan kritisk til bollenekt

Hvis skolenes praksis overfor skolelag ikke endrer seg, er Hans Fredrik Grøvan (KrF) villig til å ta opp saken på nytt i Stortinget.

– Jeg reagerer på at man legger restriksjoner på denne type aktiviteter. Dette handler om barn og unges organisasjonsfrihet. Å begrense denne bryter med prinsippene og idealene i vårt samfunn, sier Hans-Fredrik Grøvan fra KrF.

Den siste uken har den såkalte bollenekten på Tonstad skule i Sirdal skapt mye debatt i sosiale medier. Skoleledelsen i kommunen nektet det kristne skolelaget å servere boller på møtene sine, fordi det kunne «lokke» andre ungdommer til å delta. Tirsdag ombestemte Sirdal kommune seg.

Men det er ikke bare i Sirdal det er innført «bollenekt». Også på Møvig skole i Kristiansand er det serveringsforbud på skolelagsmøter, meldte NRK torsdag. Norges kristelige student og skoleungdomslag, gjerne kalt Laget, melder om flere tilfeller der ungdommer ikke får lov av rektor til å starte skolelag i det hele tatt.

– Svekker dette barns trosfrihet i Norge, Grøvan?

– Det svekker i alle fall organisasjonsfriheten, men i ytterste konsekvens også trosfrihet. Det virker som at rektorenes beslutning bygger på en misforstått forståelse av toleranse. Det er ikke slik at skolelag fører til segregering. Skolelag og annen elevvirksomhet oppmuntrer elevene til å engasjere seg i demokratiet, svarer Grøvan.

LES MER: Skolelag nektes å servere boller. Kan bidra til «lokking»

Stortingets støtte

Han var én av KrF-representantene på Stortinget som i fjor vår ba regjeringen om å «utarbeide nasjonale retningslinjer for barne- og ungdomsorganisasjoners tilgang til bruk av skoler». Forslaget fikk ikke flertall, men et samlet storting stilte seg likevel bak barne- og ungdomsorganisasjonene.

I november i fjor sendte Kunnskapsdepartementet ut et brev der skolene oppfordres til å leie eller låne ut lokaler til barne- og ungdomsorganisasjonene.

– Har disse vedtakene vært tydelige nok, med tanke på hendelsene den siste uken?

– Det er godt spørsmål. De praksisene som har blitt avslørt er ikke i tråd med signalene som er sendt fra et enstemmig storting, og det overrasker meg.

Grøvan sier han vil følge nøye med på hva som skjer videre i disse sakene.

– Jeg skal innkalle til et møte med ungdomsorganisasjonene over sommeren, og hvis ingenting er endret, er jeg villig til å ta saken opp på nytt, sier han.

LES MER: Bolleforbud opphevet

Vanskelig for mange

Rode Hegstad er leder i Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Til nå er Skolelaget den eneste ungdomsorganisasjonen som har fått serveringsnekt under sine møter, så vidt hun vet.

– Jeg vil tro at andre ungdomsorganisasjoner får lov til å ha mat på møtene. Men gjennomgående er det vanskelig for ungdomsorganisasjoner å få lov til å stå på stand og dele ut materiale på skolen, forteller hun.

– Har du inntrykk av at det har blitt lettere for ungdomsorganisasjoner å møtes i skoletiden i etterkant av fjorårets stortingsvedtak?

– Det er vanskelig å si. Jeg vet at noen skolelag har vist til brevet fra departementet og fått gjennomslag. Men jeg vet også at det fremdeles settes opp hindringer for ungdommer som ønsker å organisere seg. Det gjelder særlig religiøse og politiske organisasjoner.

LES MER: Nektes å holde møter i skoletiden

Ikke brudd i seg selv

At skolene ikke tilrettelegger for at ungdommene skal kunne møtes i skoletiden, er ikke et brudd på trosfriheten i seg selv, påpeker Kirsten Kolstad Kvalø, som er seniorrådgiver på Norges institusjon for menneskerettigheter

– Men det er veldig viktig at retningslinjene for tilrettelegging praktiseres på en ikke-diskriminerende måte. Hvis Human-Etisk Forbund eller Natur og Ungdom får bruke kantina til møter, må de kristne ungdommene også kunne gjøre det, sier hun.

– For å se det fra et annet perspektiv: Kan skolelagssamlinger i skoletiden svekke trosfriheten til barn som ikke ønsker å delta på denne typen aktivitet?

– Ikke når det er en privat aktør som Laget som står som arrangør. Men i et lite samfunn der de aller fleste, kanskje også læreren, deltar på lagsmøter, kan det være problematisk for de som ikke opplever det som noe alternativ å stå utenfor. Men det skjer ikke noe brudd på barns trosfrihet når ungdommer serverer boller på møtene sine.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk