Nyheter

Grøvan: Har hele tiden ønsket vippeposisjon

Bare uker før KrFs landsmøte foreslår Hans Fredrik Grøvan og Steinar Reiten at partiet må bli i vippeposisjon. Grøvan sier dette hele tiden har vært hans holdning.

På KrFs sentralstyremøte torsdag fremmet parlamentarisk leder og stortingsrepresentant, Hans Fredrik Grøvan, og Steinar Reiten, KrFs mann på tinget fra Møre og Romsdal, et forslag om å votere over å bli stående på stedet hvil på partiets ekstraordinære landsmøte 2. november.

I siste liten

Grøvan mener at han ikke skifter fra å helle mot borgerlig side ved å fremme dette forslaget.

– Nei, det er en misforståelse. Jeg advarte bare mot å gå til venstresiden. Etter talen til Hareide var jeg opptatt av å argumentere mot hans råd, og det ble oppfattet som en støtte for å gå inn i Solberg-regjeringen. Men jeg har hele tiden ment at det riktige er å bli værende i sentrum, sier Grøvan.

– Burde forslaget kommet tidligere, slik at lokallagene i KrF hadde visst hva de har å forholde seg til?

– Ideelt sett kunne det kommet på bordet tidligere, samtidig har jeg og Steinar Reiten argumentert for dette hele veien internt. Men formelt sett er det riktig at vi ikke har fremmet dette forslaget før nå. Det har ikke vært noen agenda om at dette skulle besluttes etter siste landsstyremøte, sier Grøvan.

Les også: Slik kjemper de om KrF

Foretrekker Solberg

Steinar Reiten, KrFs mann på tinget fra Møre og Romsdal, begrunner å bli værende i sentrum med at de har fått mange gjennomslag i dagens posisjon. Hvis de ikke får viljen sin på landsmøtet sier Reiten og både han og Grøvan vil ha regjeringssonderinger med Erna Solberg først.

Marie Ljones Brekke er 2. vara til Stortinget for Rogaland KrF. I NRKs Politisk kvarter var hun dagen før Hareides landsstyretale om retningsvalg tydelig på at hun ville at KrF skulle gå til Høyre. Det mener hun fortsatt, men hun mener at sentrum er det nest beste alternativet.

– Hvis vi går til venstre kobler vi oss på sikt til SV. Det er en stor bøyg, sier hun.

Les også: Fedrene var med å starte partiet nå gir de Hareide ros

Frykter avskalling

Reiten tror at KrF vil merke betydelig avskalling hvis de går inn i et av regjeringsalternativene som ligger på bordet nå.

– Vi har ikke råd til å miste en eneste velger. Det forslaget jeg og Grøvan fremmer har betydelig gehør hos våre ordinære medlemmer. På grasrota er det betydelig skepsis til både Frp og SV, sier Reiten.

Han trekker fram gruppeleder i kommunestyret i Averøy Ivar Aae (KrF), som også mener det samme.

– Vi klamrer oss til et ønske om et sentrum. Kanskje det er ønsketekning at det er et tredje selvstendig alternativ, men det er der KrF har sin tydeligste rolle, sier Aae.

Er det feigt å fremme dette like før landsmøtet?

– Nei, det er det slett ikke. Det er et akkurat like legitimt ståsted som å peke på et regjeringsalternativ. Men det siste året har vist at vi har en kommunikasjonsutfordring hvis vårt alternativ får gjennomslag på landsmøtet. Vi må klare å løfte fram en ansvarlig verdibasert sentrumspolitikk basert på vårt program, sier Reiten.

Sentrumsparti

Grøvan er bekymret for at KrF kan miste posisjonen sin som sentrumsparti, og sier at samarbeid med hverken SV eller Frp frister. Han mener retningsvalget er et problem partiet kan takke seg selv for.

– Jeg tror at noe av utfordringen vår er at vi hele tiden har sagt at vi skal ha en avklaring i løpet av et års tid. Vi har konstruert en venteposisjon i stedet for å være stolt av situasjonen vi er i, sier Grøvan.

– Vi står ved et historisk veiskille for et parti i krise. Har du tenkt over at ditt og Reitens navn kan bli stående i historiebøkene som de som fremmet forslaget som ledet til partiets undergang?

– Det var skikkelige perspektiver du trakk opp der. Jeg kjenner på mitt ansvar for å løfte partiet, og jeg kjemper for dette forslaget fordi jeg tror det er riktig i den situasjonen vi har nå. Så skal jeg erkjenne mitt ansvar hvis det viser seg å være feil. Men tror som sagt som at min analyse er riktig, sier Grøvan.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter