Klima

Grønn jubel over egne gullsaker

Helgens landsmøte i Miljøpartiet vil nyte seirene fremfor deppe over galluptall. Men fremover blir det motbakker, advarer valgforsker.

Fall på meningsmålinger og kritiske mediesaker bekymrer ikke Miljøpartiets fremste frontfigur. Når partiet i helgen samles til landsmøte i Oslo, vil Rasmus Hansson at delegatene skal minnes vinnersaker fremfor motgang:

– Det er veldig viktig at ingen begynner å henge med nebbet. For det er det ingen grunn til, er Hanssons klare beskjed.

LES OGSÅ: Sentrumspartier snerrer mot hverandre

Her er MDGs egne gullsaker

For ifølge partiets representant på Stortinget, har flertallet banket gjennom en rekke forslag MDGs enmannsgruppe selv kan ta æren for:

• Oljefondet skal trekkes ut av kull

• Norge skal få klimalov

• Det skal satses på havvindsteknologi

• Klimautslippsstatistikk skal etableres i alle norske kommuner

• Grenseverdiene for helsefarlig svevestøv skal senkes

• Svalbard skal omstille seg til en fremtid uten kull

LES OGSÅ: Venstre bremser MDG-fremstøt mot forbruksvekst

De Grønne: Tar æren for å ha snudd debatten

– Selvsagt anerkjenner vi at andre partier har vært med på å gjøre dette mulig. Men vi kan ta æren for alle sammen i den forstand at de ikke har blitt vedtatt før vi kom, sier Hansson.

Viktigst blant seirene er like fullt at partiet har klart å endre norsk debatt, mener han.

– Det faktum at det grønne skiftet ble årets nyord i fjor, er den beste illustrasjonen på at MDG har endret norsk politikk.

LES OGSÅ: Denne gruppen er mest materialistisk

Frykter ikke motgang på galluper

Å minnes klimaseire kan være god trøst for medlemmer som kun har vært med på oppturen. Etter rekordstor medlemsvekst og brakvalg i fjor, har pilene snudd for MDG. Oppslutningen har dalt jevnt og trutt ned mot tretallet, MDG-politikken i hovedstaden har møtt motbør og partiet har slitt med å bryte lydmuren i flyktningdebatten.

Hansson selv mener partiet «tåler dette veldig godt».

– Vi er trygge på at vårt potensial er mer enn de fem prosentene vi fikk sist valg. At vi får en dupp på meningsmålingene i en periode der andre saker enn miljø står på dagsorden, er ikke noe rart, sier han.

LES MER: SV har bykset foran Miljøpartiet

Nå venter krevende tider

Men partimedlemmer og landsmøtedelegater bør forberede seg på fortsatt tøffe tak, mener valgforsker Bernt Aardal. Både fordi arbeidsløshet og økonomiske utfordringer vil fortsette å utfordre rommet for grønne prioriteringer. Men også fordi MDG fortsatt er et ungt parti.

– Det skal prøve å bredde ut politikken, og vil være blokkuavhengige. Alt dette er veldig krevende oppgaver, sier Aardal.

Når partiet nå begynner å rulle ut faktisk politikk gjennom kommune- og bystyrer, vil medier og velgere utfordre dem mer, tror Aardal. Han har merket seg at mediene allerede kjører MDG hardere.

LES OGSÅ: Kilevink til De Grønne fra Miljøpartiet

Har skjerpet andre partiers grønnfarge

Valgforskeren er likevel enig med Hansson i at partiets stortingsdeltakelse har endret norsk politikk:

– Én representant har selvsagt lite direkte gjennomslagskraft. Men MDGs tilstedeværelse har skjerpet andre partiers miljøprofil. Alle partier har begynt å snakke mer om det grønne skiftet.

At de kan ta æren for de konkrete flertallsvedtakene Stortinget har banket gjennom, er han derimot mer usikker på.

– De Grønne har veldig behov for å vise til slike saker. Men det er vanskelig å slå fast hva som ville skjedd eller ikke skjedd uten dem. Særlig siden de ikke sitter i posisjon til å vippe flertallet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima