Nyheter

– Gravide kan ta bort ett av to foster

Da abortloven ble vedtatt var det ikke mulig for en kvinne å velge hvor mange barn hun ville bære fram under en graviditet. Nå er det ikke lenger slik, slår regjeringen fast.

Abortloven sier ingenting om såkalt fosterreduksjon – altså fjerning av ett av to eller flere foster. Dette har ført til usikkerhet ved norske sykehus om hvordan loven skal forstås.

Helse- og omsorgsdepartementet har undersøkt saken, med hjelp fra Justisdepartementet, og onsdag kom konklusjonen fra regjeringen:

«Abortloven åpner for fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre. Fram til tolvte uke gjelder kvinnens selvbestemte rett», står det på regjeringens hjemmesider.

LES OGSÅ: – Far er nøkkelen til færre aborter

I 2001 konkluderte Helse- og omsorgsdepartementet med det samme, men bare dersom det var stor fare for alvorlig sykdom hos fosteret. Den nye tolkningen av loven slår fast at man også kan fjerne friske foster.

Pleide reise til utlandet

For to år siden skrev Vårt Land om norske kvinner som valgte å reise til utlandet for å ta bort det ene fosteret, siden dette ikke var mulig i Norge. Årsaken var som regel ikke medisinsk.

– Det er kvinner som ikke klarer å se for seg at de kan beholde tvillinger, av økonomiske, sosiale eller familiære grunner, sa lege Santiago Barambino som jobber ved klinikken Tutor Mèdica i Barcelona, til NRK.

LES KOMMENTAREN: Vi er alt på eit etisk skråplan

Legen hadde selv tatt imot fire-fem norske par som ønskte å få utført abort på en av tvillingene de ventet. Selve fosterreduksjonen gjøres ved at legen stikker en nål i magen på kvinnen, og sprøyter saltvann inn i hjertet til et av fostrene.

Barambino synes ikke dette er umoralsk.

– Dette er kvinner som ikke klarer å ha to barn. De aborterer én i stedet for å abortere begge, sa Barambino.

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter