Nyheter

Gravferdsbyrå direktesendte begravelser ­på Facebook

– Tydelig et behov hos folk sier direktør Jan Willy Løken i Jølstad Begravelsesbyrå om den ferske ­tjenesten. I går valgte de å legge den ned etter kritikk.

Siden november har Jølstad ­Begravelsesbyrå direkteoverført fire begravelser på en åpen ­Facebook-side. Her kunne i teorien hvem som helst like, kommentere og dele seremonien til den avdøde. Senest på fredag ble en begravelse fra en kirkelig seremoni formidlet. Her kunne man høre taler og gjenkjenne ansikter på flere av de pårørende, deriblant barn.

Begravelsen hadde på tirsdag fått to «likes» og tre kommentarer. Vårt Land var i kontakt med Jølstad samme dag, og da uttalte administrerende direktør Jan Willy Løken, dette:

– Av og til har pårørende ikke mulighet til å være fysisk til stede i begravelser. Det kan handle om for eksempel eldre som er lite mobile, eller pårørende som studerer i utlandet. Denne tjenesten dekker tydeligvis et behov hos folk, sa han.

LES OGSÅ: Ber kirken starte egne begravelsesbyråer

– Uverdig

At seremoniene er offentlig tilgjengelig for alle, ­begrunnet han slik:

– I sin natur er de aller fleste seremonier åpne. Vi forholder oss til det samme prinsippet.

Vårt Land har fått flere til å se nærmere på Jølstads Facebook-tjeneste. Oslo-prost i Den norske kirke, Trond Bakkevig, er blant dem som reagerer sterkt på praksisen.

– Facebook-overføring av begravelser står i fare for å berøve seremoniens verdighet, sier han.

– Hvorfor det?

– Plutselig kan det komme en stygg kommentar fra en utenforstående som ikke har noe med den avdøde å gjøre. Og hvordan skal man tolke «likes» i en slik setting? Liker de oppførselen til de pårørende? Presten? Musikken? Dette er å kommentere det innerste av folks følelsesliv, sier Bakkevig.

Han er enig i at begravelser er et offentlig anliggende, men ­synes ikke dette holder som ­argument for å overføre seremonier på sosiale medier:

– Ingen opptrer med «likes» eller «dislikes» når de over-­værer en begravelse, sier Bakkevig, som ikke er utelukkende negativ til direktesending av ­begravelser, men da må det skje i et lukket forum.

LES OGSÅ: Nå skal korset dekkes til under begravelser

Sårbar situasjon

Også i Svanholm gravferd i Trondheim er de skeptiske til den åpne praksisen, men av andre årsaker:

– Folk er i en veldig sårbar ­situasjon i en begravelse. Der og da kan det kanskje virke i orden å bli filmet. I ettertid kan de angre når de får høre at folk har sett på dem, noe som kan virke invaderende, sier daglig leder Lars Svanholm.

I fem år har de selv tilbudt en tilsvarende tjeneste som tas i bruk ukentlig, men da på en passordbeskyttet nettside. Det er de pårørende selv som bestemmer hvem som skal få tilgang.

Jeg synes det er kjempepositivt å kunne tilby denne løsningen for folk som ikke har mulighet til være til stede. Samtidig ønsker vi at flest mulig skal delta personlig i begravelser. Å legge seremonier åpent ut på Facebook, kan gjøre terskelen enda lavere for ikke å være fysisk til stede, sier han, som ikke utelukker at de i fremtiden kommer til å følge Jølstads eksempel:

– Men i nåværende stund er ikke dette aktuelt, sier han.

LES OGSÅ: – Begravelsessted er et endelig valg

La ned siden

Jan Willy Løken­ i Jølstad Begravelsesbyrå har ikke fått tilbakemeldinger fra pårørende som har opplevd Facebook-overføringene deres som problematiske.

– For det første er det pårørende som ønsker at direkte-overføringen skal skje. I tillegg er utstyret som brukes synlig for de som er der.

De pårørende har først og fremst vist takknemlighet når de forstår at tjenesten finnes, hevder han. I går, etter at Vårt Land fremla kritikken mot tjenesten, valgte de likevel å legge den ned – inntil videre.

– Vårt anliggende har vært å imøtekomme de pårørendes ønske om overføring av seremonien balansert mot hensynet til personvern. Når vi nå erfarer at noen aspekter ved overføringene er og kan oppleves problematisk, må vi åpenbart revurdere rammene for dette.

I støpeskjeen

– Er Facebook-overføringer en verdig måte å formidle begravelser på?

– Vi er fortsatt i støpeskjeen når det gjelder overføring av begravelser. I fremtiden kan det tenkes at det blir naturlig heller å sende dem via egne minnesider som vi har på nettsiden vår, sier han.

Løken opplyser at byrået nå har kontaktet både Datatilsynet og prost Trond Bakkevig for et snarlig møte om praksisen.

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, er også kritisk til Facebook-overføring av begravelser. Hun er tilfreds med at Jølstad nå har satt tjenesten på pause for å ta en nærmere vurdering av praksisen, opplyser hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: Prester sier nei til kirkelig gravferdsseremoni til ikke-medlemmer

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter