Nyheter

Grande tok generaloppgjør med nattåpne barnehager

Venstre var så splittet om nattåpne barnehager at partiet fjernet all forslagstekst om temaet.

I det nye oppvekstprogrammet var det formuleringer om at Venstre ikke ønsket velkommen en utvikling med flere nattåpne barnehager.

– Små barn har spesielt behov for sine primære omsorgspersoner og Venstre mener de skal ha en fast soveplass i eget hjem, het det i forslaget.

Men et solid flertall fjernet formuleringen. Samtidig vraket de et mer ytterliggående forslag om å «ønske prøveprosjekter med nattåpne barnehager».

LES OGSÅ: Venstre krangler om oppvekstpakke

Grande: På kanten av konvensjoner

Partilederen kastet seg personlig inn i debatten om nattåpne barnehager – for å få stoppet vennlige formuleringer om dette.

– Det er på kanten av barnekonvensjonen å sette bort ungene om natta. Dette hører ikke hjemme. Vi skal ikke kjempe for flere nattåpne barnehager, men for at det skal bli færre av dem, advarte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Advarslene var mange. Lederen av Venstrekvinnelaget, Amanda Schei, advarte mot å «bygge opp en ny offentlig tjeneste».

LES OGSÅ: Grande-spark til Kongen i flyktning-tale

Oslo-debatt?

Men partiets varaordfører i Skedsmo, Boye Bjerkholt, mente partiet ikke burde blokkere for flere nattåpne barnehager:

– Dette handler om at barnehager skal være et reelt tilbud for alle, sa han.

Partiets gruppeleder i Trondheim, Jon Gunnes, hevdet at hele tematikken var «en debatt veldig konsentrert rundt Oslo».

Arbeidet med ny oppvekstpolitikk har vært ledet av Abid Q. Raja. Landsmøtet har vedtatt å fjerne kontantstøtten, omgjøre SFO til AFO (Aktiv fritidsordning) og la høyinntektsgrupper få lavere barnetrygd.

Radikale forslag

Flere radikale forslag ble nedstemt. Venstre kunne gjort et historisk vedtak om å dele foreldrepermisjonen i to. Men motstanderne tok siste stikk: Venstre vil dermed beholde en tredeling av permisjonen, som innebærer 15 uker til hver av foreldrene og 16 uker til fri fordeling.

En rekke Venstre-delegater jobbet for vedtak av delt bosted etter skilsmisse skulle fremheves i barneloven. Men etter intens debatt vraket et solid flertall dette. Landsmøtet ville at prinsippet om «barnets beste» skulle være førende for barnets bosted etter en skilsmisse.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter