Nyheter

Grande til verdikamp mot populismen i Sp og Frp

Tok oppgjør med pressens ord om at hun er sliten. Varsler kamp mot måten Sp og Frp snakker politikk på.

– Denne valgkampen kommer også til å være en verdikamp, erklærte Venstre-leder Trine Skei Grande i en landsmøtetale der hun tok oppgjør med populisme.

Verst er populismen der ute. Men også her hjemme står det et slag:

– Det er en kamp mellom dem som vil bygge tillit mellom folk, mellom by og land, mellom innvandrere og nordmenn, og mellom staten og borgerne. Og dem som vil rive ned den tilliten ved å splitte, skape frykt og dyrke motsetninger, advarte hun mot slutten av talen.

LES OGSÅ: Kaos i Venstre om forholdet til Siv og Frp

Navnløse Sp og Frp

Så pekte hun dem ut – uten å nevne dem med navn:

– Det er en kamp mot dem som har forakt for annerledeshet, enten det gjelder hvilken gud du tror på eller hva slags kaffe du drikker.

Sp har flere ganger snakket ned Venstre og omtalt dem som «cafe latte-Venstre». Og det er fra Frps leir at enkeltpolitikere sterkest har uttalt seg om islamske uttrykk.

Da Vårt Land snakket med Grande etter talen, erkjente hun adressene.

LES OGSÅ: Venstre på bare 2,7 - les gallupanalysen

Sp og Frp er ikke «helpopulister»

– Du snakker indirekte om to partier her – Sp og Frp. Hvorfor nevner du dem ikke med navn?

– Det er ikke bare dem, men hele utfordringen Europa står overfor. De to partiene er ikke «helpopulister», men vi ser jo populistiske trekk. Det handler om måten og tonen man snakker på. Dessuten bygger de motsetninger for å gjøre seg selv store og det har jeg ikke sans for.

– Og nå er Sp en motstander i valgkampen?

– I alle fall retorikken de bruker. Men Sp har beveget seg fryktelig langt unna Venstre i innvandrings- og miljøpolitikk. Dette er felt der vi før sto veldig nært hverandre. Og der Venstre sto sammen med Magnhild Meltveit Kleppas asylpolitikk.

LES OGSÅ: Venstre-strid om surrogati

«Ikke på vårt beste når vi kjefter»

Den store korridorsamtalen under Venstres landsmøte handler om politisk samarbeid og forholdet til Frp. Venstre-lederen var minimalt innom regjeringstemaet i talen sin. Men hun fastholdt hva som er Venstres førstevalg: Høyre, Venstre og KrF.

– Vi har gjennomført utrolig mye fra den posisjonen vi har på Stortinget. Men det er klart: Mange av de endringene vi ønsker å gjennomføre, i skolen, i miljøpolitikken, i gründerpolitikken og asylpolitikken, de må vi i regjering for å få til.

Overfor salen var hun selvkritisk om måten Venstre selv har opptrådt på.

– Vi er ikke akkurat på vårt beste når vi kjefter, er arrogante og bedrevitende. Og når vi kjemper så hardt for noe at vi bretter ut hele følelseslivet vårt i media, men samtidig ikke klarer å se våre egne seire, sa Grande.

Oppgjør med pressen

Foran landsmøte har Venstre-lederen fått pepper av politiske kommentatorer. Noen har karakterisert henne som sliten. I talen tok hun oppgjør:

– Ingen av dem som har skrevet at jeg er sliten har spurt meg om hvordan jeg har det. Men det er klart at jeg, som alle andre, kan bli sliten nå og da, sa hun og fortsatte:

– Jeg var skikkelig, skikkelig sliten etter at vi fikk en budsjettavtale på plass i høst. For det var en beintøff kamp. Men det var jo verdt det.

Hun kom med følgende kraftsats mot kommentatorene:

– Samme hva dere sier – dette gir meg masse energi. Og den som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp og for sliten til å vinne et valg: Ja, den skal få bite i seg de ordene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter