Nyheter

Grande møtte Venstre med historisk regjeringsprogram

MOSS/JELØYA: Avgjørende møter om ny regjering i gang i partiene. Topptillitsfolk skal godkjenne Høyre, Frps og Venstres forhandlingsresultat.

Til fotografer søndag formiddag viste en oppglødd Venstre-leder Trine Skei Grande frem manus med punkter i det som de tre partiene har forhandlet om siden 2. januar.

Mens kirkeklokker lød fra byens kirke like ved, benket Venstres landsstyre seg til møte på Moss Hotell om utkastet til regjeringsplattform som ble klart i natt. Partifolk tett på prosessen var tause på vei inn. Lekkasjer fra dokumentet har det vært sparsom med.

– Nå skal vi inn for å presentere. Og jeg har ikke noe å si her, sa nestleder Ola Elvestuen til pressen.

Elvestuen har vært utenfor forhandlingslokalene på Hotell Jeløy Radio på nær to uker. Nestlederne har vært «grovarbeiderne» til de tre partiene både i forhandlingene og under sonderingsrundene i fjor høst.

LES OGSÅ: Verdioppgjør kan bli satt på vent

Rausere og grønnere

Venstres landsstyre ga midt i desember et historisk ja til å forhandle om regjeringssamarbeid med den tidligere erkefienden Frp. Mindretallet var stort. Partileder Grande lovet at resultatet måtte innebære en «rausere, grønnere og mer sosialliberal» politikk for å gå inn i regjering.

Søndag formiddag er landsstyret i Venstre nå dommere – før stortingsgruppen tar den formelle beslutningen om resultatet skal føre Venstre inn i regjering. Samme prosess pågår i Frp og Høyre.

LES OGSÅ: Salgsjobben avgjørende for Venstre og Frp

«Kan bli en gledens dag»

I Frp har krefter i Oslo-partiet de siste dagene sagt at lista må legges høyt: De stemmer nei om Venstre får for mye gjennomslag. Likevel er det ventet at ingen av partiene vil trosse forhandlerne sine. Da vil det i så fall være klart for presentasjon av regjeringsplattformen søndag ettermiddag.

– Det er for tidlig å snakke om sluking av kameler nå. Men dette kan bli en gledens dag for Venstre. Et ja her kan gi store muligheter til å få mer av Venstres politikk igjennom. Da sitter vi jo bak rattet selv, sier stortingsrepresentant og visepresident Abid Q. Raja foran Venstre-møtet.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

Raja satte i gang

I fjor på denne tiden var det nettopp Raja som dro i gang en ny Venstre-debatt om regjeringssamarbeid med Frp. Et notat han hadde laget foran en strategisamling lakk ut til pressen.

Internt møtte han motbør. Men nå er partiet samlet for de siste godkjenningsrundene av et felles regjeringsprosjekt med Frp.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter