Nyheter

– Graham blir stadig mer ekstrem

Billy Grahams arvtaker, Franklin Graham, mener alle muslimer står i fare for å bli så radikalisert at de kan drepe.

Bilde 1 av 3

Pastor Franklin Graham, sønn av den verdenskjente evangelisten Billy Graham, får både bifall og kraftig kritikk for sitt Facebook-innlegg som han har delt med sine to millioner følgere. Han krever at all islamsk innvandring til USA stanser.

Han skrev innlegget etter at Youssuf Abdulazeez, en amerikansk statsborger med bakgrunn fra Midtøsten, skjøt og drepte fem soldater i Tennessee forrige torsdag. Han skal ha delt et islamsk «krigsvers» med en venn før massakren. Familien forteller at Abdulazeez har vært deprimert i flere år og at dette kan være årsaken til drapene.

– Det er smertefullt for oss å vite at hans smerte ble uttrykt i denne avskyelige voldshandlingen, sa familien i en uttalelse, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Billy Graham taler på sin egen 95-årsdag

«Vi blir angrepet hjemme»

Franklin Graham er overbevist om at Abdulazeez begikk drapene fordi han er blitt radikalisert.

«Vi er under angrep fra muslimer hjemme og ute. Vi må stoppe all muslimsk innvandring til USA inntil trusselen fra islam har blitt stoppet. Enhver muslim som kommer hit står i fare for å bli radikalisert, og drapene de begår gjøres for å ære profeten Muhammed og religionen», skrev han på sin Facebook-side fredag.

Som tyskere og japanere under verdenskrigen

Han sammenlikner muslimer med japanere og tyskere under 2. verdenskrig. Da tillot ikke USA innvandring fra de to landene.

«Hvorfor får muslimene lov til å komme nå?» spør han.

Når dette skrives har nesten 170.000 trykket liker på innlegget som er delt nesten 60.000 ganger.

Franklin Graham har nå overtatt Billy Graham Evangelistic Association fra sin far, men har på egenhånd skapt seg et navn gjennom «Samaritan’s Purse», en global, humanitær organisasjon. Samaritan's Purse har spesialisert seg på å hjelpe i krigsrammede områder som for eksempel Somalia, Sudan og Kosovo.

LES OGSÅ: Graham tror dette er det siste presidentvalg før Jesu gjenkomst

Ikke første gang

Graham har tidligere blitt kritisert for kraftige uttalelser om islam. Han har blant annet kalt islam for en «ond religion», en «krigsreligion» og «hatefull religion» som oppfordrer til konevold.

Karakteristikkene har blant annet ført til at Pentagon trakk tilbake en invitasjon om å tale under en nasjonal bønnedag.

Spaltist for nyhetsbyrået Religion News Service, Jonathan Merrit, spør seg om Graham har mistet all fornuft.

«Man forventer at foreldrene skal miste vettet før barna, men når det gjelder den berømte Billy Grahams sønn, Franklin, er det muligens motsatt… Retorikken hans blir stadig mer ekstrem og oppførselen mer uberegnelig», skriver han.

LES OGSÅ: 'Evangelikale verre enn katolikker på å takle overgrep'

Selv radikalisert

Merrit mener det skjedde et skifte hos Franklin Graham etter at George W. Bush ble president i USA. Bush utpekte Franklins far Billy Graham som den som åpnet øynene hans for kristentroen.

Etter 11. september-angrepene og invasjonen av Irak, fikk Samaritan's Purse fikk nødhjelpskontrakter med amerikanske myndigheter.

Da Barack Obama ble valgt til president i USA, problematiserte Graham Obamas muslimske bakgrunn. Han stilte seg også skulder ved såkalte «birthers». For å bli president i USA må man være født i USA. Birtherne mener Obama ikke ble født på Hawaii, og dermed ikke er kvalifisert som amerikansk president. Donald Trump, presidentkandidat for republikanerne, er en kjent «birther».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter