Nyheter

Gode relasjoner er det som gir et godt liv

Nyttårsforsettene handler gjerne om å trene mer, gå ned i vekt og jobbe hardere. Men det som gjør livet godt, er å ha noen mennesker du virkelig kan stole på.

Budskapet kommer fra Robert Waldinger. Han leder en studie som over 75 år har fulgt livene til 724 menn fra ulike sosiale lag i USA. I et innlegg for tenketanken Ted før jul, stilte Waldinger spørsmålet: Hvis du skal investere nå i det som gir deg det beste livet i framtida, hvor skal du sette inn tid og krefter?

Han trakk fram tre konklusjoner: Relasjoner til andre mennesker er det som gir et godt liv. Å leve isolert fra andre, er gift. Neste poeng er at det viktigste ikke er mange relasjoner, eller om man er i et forpliktende forhold eller ei. Det avgjørende er kvaliteten på relasjonene, at du har noen du virkelig kan stole på.

– Ekteskap med høyt konfliktnivå og lite kjærlighet, viser seg å være svært dårlig for helsen, og kanskje verre enn å bli skilt. Å leve midt i gode, varme relasjoner, beskytter, sa Waldinger.

Den tredje meldingen fra livsløpet til de over 700 mennene, er at gode relasjoner også holder deg klar i hodet lenger.

Noen å betro seg til

Mikal Erga (29) er ute og triller sønnen på åtte måneder. Han synes konklusjonene stemmer med egne erfaringer.

– I alle fall det at du har relasjoner som du er trygg på og at du kan betro deg, er viktig. Det er mange som har venner, men de er ikke nødvendigvis så gode venner at man tør å komme ut med ting.

– Hva er viktig å gjøre for å bevare gode relasjoner?

– Det er ikke så lett å si. Relasjoner ligger dypere og det er lettere å si at jeg skal slutte å snuse – som jeg har gjort nå, enn å vite hva jeg skal gjøre for å være en bedre far eller venn. Å trene eller slutte å snuse er ting man får til hvis man bestemmer seg for det, sier Erga.

LES OGSÅ: «Det er skambelagt å innrømme at man er ensom»

Sette av tid

Espen Røysamb, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, mener studien Waldinger leder er unik fordi den har fulgt folk over så lang tid. Røysamb understreker at han kjenner studien bare fra Ted-talen, men funnene stemmer godt med andre studier.

– Både betydningen av sosiale relasjoner og at det er kvaliteten på dem mer enn hvor mange, er i tråd med andre studier. Men usikkerhetsmomentet er årsakssammenhengen. Dette kan også handle om at hvis man har en tendens til å se lyst på livet, fører det til gode relasjoner. Antagelig er det gjensidige effekter.

– Hva kan man trekke ut av Ted-talen til eget liv?

– Det må være å sette av tid til relasjoner, ikke bare på nettet, sier Røysamb.

Han trekker fram en australsk studie som så på hva folk angret på da de lå på dødsleiet. Mange sa at de hadde brukt for lite tid på familie og venner.

– Det er noe vi alle kan ta på alvor, og det kan vi gjøre noe med allerede nå.

Røysamb mener at en måte å styrke relasjonene på, er å gjøre noe overraskende, eller invitere en venn med på kino eller en ektefelle eller partner ut på middag eller skogstur.

– Mye her i livet koster penger, men relasjoner er i utgangspunktet gratis. Vi har en tendens til å tenke at hvis jeg bare gikk ned tre kilo eller pusset opp kjøkkenet, ville jeg bli så glad. Man blir glad, men den gleden varer så kort. Gleden ved relasjoner varer og varer, og utvikler seg hele tiden, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Raske løsninger

I sin Ted-tale sa Waldinger at det er eldgammel visdom at nære relasjoner betyr mye.

– Hvorfor er det så vanskelig å ta til seg og så lett å ignorere? Vel, vi er menneskelige. Det vi virkelig liker, er enkle og raske løsninger. Relasjoner er rotete og kompliserte, og det er hardt arbeid å gi oppmerksomhet til familie og venner.

Men Waldinger understreket at mens mange tidlig i livet ofte tror at berømmelse, penger og prestasjoner er det som vil gjøre livet godt, viser studien helt klart at de menneskene som levde best, satset på relasjoner, med familie, venner og samfunnet rundt seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter