Nyheter

Glede over doktorgrader

Kirkegrasrota stemmer på fram to bispekandidater som har doktorgrad. Det gleder Aud Tønnesen ved Teologisk fakultet.

– For meg som arbeider i akademia er det gledelig overraskende at to av dem som nå går videre har doktorgrad, sier Aud Tønnessen, dekan ved Teologisk fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo.

Doktor-kompetanse

– Ingen av de nåværende biskopene har teologisk doktorgrad, og hun mener derfor det er en tiltrengt kompetanse.

Det er også positivt at kvinner får god uttelling og havner på topp. Får vi en kvinne som biskop, er det like mange kvinner som menn i bispemøtet, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Kari Veiteberg er kirkegrasrotas favoritt til å bli ny biskop i Oslo

Overrasket

Hun trodde sokneprest Kåre Rune Hauge ville fått flere stemmer siden han var den tydeligste konservative kandidaten.

– Her må vi konstatere at menighetsrådene og prestene i Oslo bispedømme ikke er så konservative som ham.

De tre som nå går videre har også vært de mest synlige, blant annet i mediene, og Aud Tønnessen tror at også prester og kirkelig ansatte stemmer på dem man kjenner best til. Stemmegivningen fra landets proster tyder også på at man har fordel av en profil som er kjent utenfor bispedømmet.

Ulempe

– Jeg kan tenke meg at den lave oppslutningen rundt Marit Halvorsen Hougsnæs avspeiler de spenningene som har vært rundt arbeidsgiverlinjer i kirken. KA der hun er direktør, har målbært en linje med fellesrådene, og det er ikke alle enige i, sier Tønnessen.

Forøvrig mener hun at Halvorsen Hougsnæs er «utrolig kompetent» til å gå inn i en kirke om står overfor så store endringer.

Verken hun eller rektor ved Menighetsfakultetet vil offentlig si hvem de har stemt på. Vidar L. Haanes er dessuten arbeidsgiver til tredjekandidaten Sturla Stålsett.

LES OGSÅ: Prestene i Oslo vil ha Kari Veiteberg som ny biskop

Ikke overrasket

Haanes er ikke overrasket over resultatet i stemmerunden. Marit Halvorsen Hougsnæs er kjent i det kirkelige byråkratiet, men noe ukjent for vanlige menighetsrådmedlemmer og flertallet av kirkelig ansatte, mener han.

– Kåre Rune Hauge er heller ikke godt kjent. Han har dessuten en del standpunkter som er for konservative for Oslo, sier Haanes.

Hauge får 21 stemmer fra prostene. Det forteller at prostene i Den norske kirke er relativt konservative, konstaterer han.

Tillit fra prestene

Stemmegivningen fra ulike grupper er ganske lik, men prestene og de kirkelige ansattes votum til Kari Veiteberg skiller seg ut, mener MF-rektoren.

Prestene har tro på Veiteberg som leder. Både Sturla Stålsett og Anne-May Grasaas har god lederkompetanse og erfaring, men Veiteberg oppleves kanskje nærere, som gateprest, og framtrer med begeistring, sier Haanes. Det kan skape trygghet som sjef, mener han.

Medieprofil

Enkelte medlemmer i Åpen folkekirke har pekt på hvor viktig det er for en Oslo-biskop å ha høy medieprofil. Her er Sturla Stålsett i en særklasse, mener Haanes.

– Men har man for tydelige utspill i enkelte saker, kan man støte noen fra seg. Det er ikke sikker at man er samlende om man går for hardt ut.

Stålsett omstridt

– Hvor viktig er det å ha gode kontakter blant politikere?

– Stålsett er helt klart best til det, men han er også omstridt. Engasjementet hans i Åpen folkekirke gir inntrykk av en som vil bevare folkekirken, men den skal være åpen. Da kan man tenke at Den norske kirke skal ha en spesiell plass i samfunnet, noe kirkeforliket fastslo. Men utvalget som han ledet om framtidig religionspolitikk vil mer likestille trossamfunn. Mange i det politiske miljøet er uenig med han, sier Vidar Haanes.

LES VÅRT LANDS INTERVJUER MED KANDIDATENE:

• Lærte nulltoleranse mot overgrep (A.M.Grasaas)

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter