Nyheter

Glad for å bli hørt

– Jeg føler jeg er tatt på alvor, sier frikirkepastor Linn Sæbø, etter møtet om mannskultur i kirkesamfunnet.

Denne uken har både Den Evangelisk Lutherske Frikirke og Pinsebevegelsen diskutert utfordringer som kvinner i disse sammenhengene møter.

Vårt Land skrev i mars om utfordringer med mannskulturen i flere kristne miljøer. Kvinnelige ledere beskriver en kultur hvor kvinner blir holdt nede ved hjelp av:

* Hersketeknikker, forhåndsdømming og stereotypier.

* At viktige avgjørelser blir tatt i uformelle fora der bare menn er til stede, eller at kvinner blir stilltiende oversett.

Både Linn Sæbø, pastor i Oslo Vestre Frikirke, og pinsevenn Ingvild Ofte Arntsen har kritisert sine miljøer, som de mener er preget av en usunn mannskultur.

Delte opplevelser

Onsdag var 15 kvinnelige ansatte i Frikirken samlet for å dele sine erfaringer med synodeformann Jarle Skullerud.

– Det var et veldig godt møte, sier Sæbø, som selv var til stede, og legger til:

– Vi delte opplevelser, både gode og mindre gode, om hvordan det er å jobbe som kvinne i Frikirken. I tillegg så vi fremover og diskuterte hva som kan gjøres for å endre kulturen. Disse forslagene vil synodeformannen ta med seg til synodestyret.

– Hva mener du bør gjøres?

– Bare det at vi har hatt et møte viser at noe skjer. Det er godt signal at vi blir hørt, og Skullerud var god til å ta imot bekymringene våre, sier Sæbø.

LES MER: Ikke rart unge kvinner tviler på egne evner, skriver Berit Aalborg

Optimistisk

Fremover mener hun det er viktig å være bevist på hvem man spør når en skal utfordre folk til å ta på seg ulike oppgaver.

– Det er viktig å løfte frem flere kvinner slik at vi har noen forbilder. Samtidig må en tenke nøye igjennom hvem man spør når en skal sette sammen komiteer, spørre folk om å stå på valg, ha folk til å stå på scenen eller utfordrer noen til å tale, sier Sæbø.

– Er du optimistisk med tanke på fremtiden?

– Ja, absolutt. Jeg føler vi er hørt og tatt på alvor, og det er det viktigste, sier hun.

LES MER: Visste du at det før i tiden var kvinner som ledet pinsebevegelsen?

– Mer å prate om

Også Ingvild Ofte Arntsen er fornøyd med samtaleforumet som ble arrangert under Pinsebevegelsens årskonferanse torsdag. Tema for møtet var: «Hvordan få flere kvinner i tjeneste?»

– Det var en god start, men vi har mer å prate om, sier Arntsen.

Hun var en av tre som holdt innlegg i forkant av samtalene.

– Tror du Pinsebevegelsen vil klare å snu trenden og rekruttere flere kvinner i synlig lederposisjoner?

– Ja, jeg tror og håper det. Særlig de siste månedene har diskusjonen om disse utfordringene gått i de ulike menighetene. Det er både vilje og ønske om forandring, men det krever at vi fortsetter å snakke om dette selv om vi nå har hatt én samling.

– Hvilke konsekvenser får det hvis det ikke skjer en forandring?

– Da vil vi bli en smalere og mindre relevant bevegelse. Gutter og jenter som vokser opp i dag er vant til forbilder av begge kjønn. De har vokst opp med likestilling, og at kjønn ikke betyr noe for hvilke roller man kan ha, sier Arntsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må bli trygg

Sigmund Kristoffersen, leder for Pinsebevegelsens lederråd, syntes samlingen torsdag var «positiv på alle måter».

– Det er ingen som er uenig om at kvinner skal i tjeneste. Når dette nå settes på agendaen blir vi enda mer bevisstgjorte, sier Kristoffersen.

Han mener det er viktig at hver enkelt menighet legger vekt på å trene, utvikle og oppmuntre både kvinner og menn til tjeneste.

– Dette handler om å få erfaring og bli trygg. Man blir ikke bare pastor i en menighet, hvis man ikke har hatt en treningsarena, sier han.

– Ble dere enig om noe konkret?

– Nei, det var ikke et beslutningsmøte, men det var en fruktbar og god samtales om jeg håper åpnet øynene for noen, sier Kristoffersen.

LES MER: Pinsevenn vil endre bildet av en typisk kristen leder

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter