Nyheter

Gjør comeback 
i KrF-toppen

Hilde Frafjord Johnson skal både modernisere 
KrF og forberede en nøkkelrolle i maktspillet. Helt overraskende blir 
hun ny generalsekretær.

– Det vil handle om å drive parti­bygging i en ny tid. Heller ikke i KrF kan vi drive på som før når kommunikasjon gjennom sosiale medier blir stadig mer utbredt. Og det er opplagt at vi må senke terskelen for å være med i KrF, sier en ivrig Johnson.

Johnson overrasker langt utover KrFs rekker ved å etterfølge Knut H. Jahr som generalsekretær. Den svært erfarne FN-profilen, diplomaten og politikeren inntar dermed toppledelsen halvannet år før 2017-valget.

Etter to perioder som norsk utviklingsminister i Bondevik-regjeringene og senere toppverv i FN-regi, sier hun farvel til et globalt politisk virke.

– Hvorfor gjør du et slikt ­comeback?

– Ti år i utlandet i ulike lederstillinger er veldig lenge. Men også for egen del har det skjedd noe som drar meg sterkere til Norge: Jeg har to gamle foreldre på 84 og 86 år hjemme i Stavanger. Det er viktig for meg å være nærmere dem, svarer hun.

LES OGSÅ: Vårt Lands siste gallup i desember

Modernisere KrF - innta nøkkelrolle

Hun har vært hjemme i Norge i åtte måneder og fikk med seg fjorårets valg. I innspurten var hun igjen strategisk bidragsyter i KrF.

– Jeg ble tent av å følge politikken igjen, forklarer Johnson, som skapte en viss nysgjerrighet da hun var til stede under fjor­årets valgvake.

Også da hun var utviklingsminister spilte hun en viktig strategisk rolle internt i KrF-apparatet.

– Hva vil du nå gjøre med KrF?

– Spesielt to prosesser blir viktige: Fortsette å utvikle KrF til et moderne, kristendemokratisk parti – og gjøre partiet forberedt på å kunne innta en nøkkelrolle frem mot 2017.

LES OGSÅ: Frps vekst skaper regjerings-trøbbel - sjekk analysen

Kampen mot «5,5-tallet»

Det siste året har KrFs gallupsnitt ligget på 5,5 
prosent eller under i hele 9 av 12 måneder. Alle de tre siste valgene­ har gitt stabilt lav oppslutning midt på 5-tallet.

– Hvordan kan du selv bidra til å løfte partiet?

– Dette er et felles løft, jeg kan jo ikke gjøre noe slikt alene. Men det handler altså om å drive partibygging i en ny tid. Vi må ta partiorganisasjonen alvor. Svikter det der, vinner man ikke valg, svarer hun.

Johnson henter frem en historisk parallell som hun mener kan minne om dagens situasjon. Hun tar en liten visitt tilbake til 1995: Som i 2015 hadde partiet den gang gjort en god valgkamp – etter at Valgerd Svarstad Haugland var på plass og hadde skapt fornyelse i ledelsen.

– Det slo ikke ut i stemmer akkurat ved dette valget, men under 1997-valget to år senere så løsnet det. Det handler om å utnytte et fundament som er skapt. Det kan skje igjen. Og det kan hende det igjen handler om budskapet «du er nærmere KrF enn du tror».

LES OGSÅ: Hareide skal være «Tause Knut Arild»

I retning Ap?

KrF har nettopp innledet den store interndebatten om hva slags samarbeidsmodell partiet skal love foran stortingsvalget i 2017: Dagens ikke-sosialistiske? Eller kanskje et sentrumsalternativ – som også har åpninger mot Arbeiderpartiet?

– Blir du den generalsekretæren som leder partiet i retning Ap?

– Nei, her skal generalsekretæren være sekretær – og ikke general. I diskusjonen om samarbeid har KrFs ledelse alt sagt at den skal ligge lavt med sitt eget syn. Medlemmene skal oppleve at dette er deres egen prosess.

LES OGSÅ: Slik minnes Bjørn Eidsvåg avdøde Karsten Isachsen

Undertegnet Frp-varskoet

Foran forrige stortingsvalg sendte en stor gruppe tillitsvalgte et brev til Knut Arild Hareide, der de advarte mot regjeringssamarbeid med Frp. Hilde Frafjord Johnson var en av undertegnerne. Brevets innhold havnet i pressen.

– Står advarselen din mot Frp ved lag?

– Det var personlige synspunkter, og jeg var et ordinært medlem den gangen. Nå skal partiet igjennom en grundig prosess om samarbeid og den er lik for alle i KrF. Og som sagt: I det arbeidet er jeg «sekretær».

– Kan det hende at du igjen inntar den internasjonale toppscenen etter en tid?

– Jeg har nå jobbet mye internasjonalt og jobbet hardt så hardt utenfor landet. Det har vært et ekstremt høyt tempo - og jeg har måttet gå inn i pressede situasjoner. Nå er det hjemmebanen som skal prioriteres. Også her er jeg klar for å jobbe hardt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter