Nyheter

Gjør Bibelen til offisiell bok mot justisministerens råd

I Tennessee i USA vekker det skarp debatt at Senatet har vedtatt å gjøre Bibelen til nytt symbol for delstaten. Nylig ble en skarpskytterifle utpekt som Tennessees offisielle våpen.

Fra før av har tomaten en solid posisjon som delstatens offisielle frukt, mens vaskebjørnen er utpekt som Tennessees offisielle villdyr, og melk er den offisielle drikkevaren. Nå kan bare et veto fra guvernøren stanse vedtaket om å gjøre Bibelen til den sørlige delstatens offisielle bok.

LES MER: Fikk bot for å klistre dette bibelverset på bilen

Mange symboler

Det handler om symboler som skal skape oppmerksomhet om særtrekk ved delstaten, og med utpekte arter som tomater og vaskebjørner har det gått greit.

Men nå har Tennessees folkevalgte sørget for to kontroverser på kort tid. Det er bare noen uker siden Senatet fikk gjennom et forslag om å gjøre skarpskytterriflen Barrett til delstatens offisielle våpen. Den produseres av et selskap i Murfreesboro, og blir eksportert til mer enn 70 militærstyrker rundt om i verden.

LES MER: Dette er verdens mest populære bibelvers

I strid med grunnloven?

Forslaget om å gjøre Bibelen til delstatens bok ble i fjor utsatt etter innsigelse fra Tennessees justisminister, som mente det vil bryte med det første grunnlovstillegget om at ingen religion skal ha forrang foran andre i loven.

Mandag sørget imidlertid republikanere i senatet i Tennessee for at forslaget likevel ble vedtatt, med et flertall på 19 mot 8. For å omgå grunnlovsbestemmelsen ble det understreket at forslaget ikke handler om at myndighetene favoriserer en spesiell religion, men at hensikten er å vedsette Bibelens historiske og kulturelle betydning.

Biskop uenig.

Biskop Gene Robinson ved Center for American Progress sier til Voice of America at henvisning til Bibelens kulturelle betydning ikke holder. Han mener forslaget uansett bryter med grunnloven som gjør det helt klart at myndigheter ikke skal favorisere noen tro eller religion.

Begeistret er heller ikke delstatsguvernør Bill Haslam. Han kaller lovforslaget «ikke er særlig respektfullt», ettersom det plasserer Bibelen på samme nivå som trivielle symboler som delstatens offisielle drikkevare, melk, eller den offisielle fisken smallmouth bass.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Veto fra guvernøren?

Guvernør Haslam har ikke sagt om han vil benytte seg av vetoretten for å stanse forslaget. Skulle det bli endelig vedtatt, vil det bli første delstat som gjør Bibelen til sin offisielle bok.

Det har nylig vakt proteststorm at delstatene Georgia og Mississippi prøver å innføre lover som åpner for at kirkesamfunn, religiøse organisasjoner og selskaper ut fra religiøs overbevisning skal kunne nekte tjenester til homofile.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter