Kirke

– Gjør alt for å være nøytrale

Kirkerådet har sagt til Tania Michelet at hun ikke får nevne at hun er kandidat for Åpen Folkekirke når hun intervjues på Dnk-arrangementer. – Vi gjør alt vi kan for å være nøytrale, sier Kirkerådet.

Nyomvendte Tania Michelet har blitt intervjuet på arrangementer i regi av Den norske kirke flere ganger den siste ­tiden, blant annet på Olavsfest og i dag på Arendalsuka.

Men hun forteller at hun har fått beskjed av Kirkerådets administrasjon om at hun ikke kan si at hun stiller til valg som kandidat for Åpen Folkekirke i Borg bispedømme.

– Jeg oppfattet ikke dette som en henstilling, snarere et påbud, sier Michelet til Vårt Land.

Reagerer

– Jeg håper det er en misforståelse at hun ikke kan fortelle hvorfor og for hvilket parti hun stiller til valg. Hun deltar i en samtale om tro, og troen handler også om motivasjon, om hva vi ­mener kirken bør være og hvilke ­saker som engasjerer oss, sier ­leder i Åpen Folkekirke, Gard ­Sandaker-Nielsen.

– Men du hadde vel reagert hvis en kandidat fra Bønnelista fikk mye tid på arrangementer i regi av Den norske kirke?

– Dette er ikke et valgkamparrangement hvor man skal bruke tiden på å argumentere for sitt syn. Men Michelet er der for å fortelle en annerledes og sterk historie, og da er det naturlig å fortelle om hvorfor hun stiller til valg. Og hvis en kandidat fra Bønnelista blir intervjuet om sin historie, vil det samme gjelde for ham eller henne.

– Er det Kirkerådets mandat å legge føringer for hva det kan bli spurt om under denne typen intervjuer?

– Jeg mener ikke det. Jeg håper ikke at Kirkerådet styrer hva de som intervjuer kan spørre om. Men jeg har heller ikke inntrykk av at det skjer.

Kirkerådet svarer

Ingrid Vad Nilsen er kirkerådsdirektør, og ansvarlig for å organisere Kirkevalget.

– Vi er midt i en valgkamp, og gjør alt vi kan for å være nøytrale overfor de tre listene som stiller til valg. Vi inviterte Michelet til Olavsfest og Arendalsuka, og fikk så vite at hun også stilte til valg, sier hun.

Det ble et dilemma i forhold til Kirkerådssekretariatets nøytralitet, forteller Vad Nilsen.

– Vi tror mange har lyst til å høre Tanias historie, som er veldig sterk. Men når vi gir en kandidat til én av listene denne oppmerksomheten, reagerer de andre listene. Derfor tok vi en prat med Tania og sa at hun ikke bør eller kan bruke akkurat denne anledningen til å drive valgkamp og ta opp valgkamp-saker.

– Men det er ikke slik at ­sekretariatet prøver å detaljstyre hva som blir sagt i samtaler i regi av Den norske kirke?

– Overhodet ikke. Vi legger ikke munnkurv på noen. Tania skal fortelle sin troshistorie, og da regner jeg med at det kommer frem hvilke saker hun står for.

– Følger de ulike valglistene med på hvorvidt sekretariatet gir noen lister mer profilering enn andre?

– Veldig. Og det gjelder ikke bare Åpen Folkekirke. Sekre-tariatet skal og vil være nøytrale, og vi tenker på dette hele tiden. Vi vil ikke komme i skade for at det blir oppfattet som at vi støtter noen mer enn andre.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke