Nyheter

Gjenværende feltprester kan få mer ansvar

Feltprestkorpset har endret navn til Forsvarets tros- og livssynskorps og må kutte seks årsverk. Forsvarsdepartementet avfeier at de to tingene henger sammen.

Denne uken ble det kjent at over 160 av ansatte og vernepliktige i Forsvaret sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det seneste året. Samtidig har Forsvarsdepartementet bestemt at Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK), tidligere Feltprestkorpset, må kutte seks årsverk.

I forbindelse med kuttene er det blitt satt ned en arbeidsgruppe som skal gi en faglig anbefaling om hvor kuttene bør tas. Denne gruppa har nå levert en innstilling som er ute på høring hos alle som har feltprester på sin avdeling.

LES OGSÅ: Kan si opp soldatenes støttespillere

Samme prest på flere avdelinger

Fungerende feltprost Nils Terje Lunde kan ikke snakke detaljert om hva innstillingen foreslår, men kan si noe om prinsippene bak forslaget.

– Det som har vært styrende er at vi søker å skjerme utøvende feltpresttjenester på avdelingene så langt det er mulig. Det betyr at vi må se på andre måter å ta kuttene. I tillegg ønsker vi så langt det er mulig å ivareta avdelingsprest-prinsippet. Vi tror at tjenesten vår er relasjonell og tillitsbasert, og at man må kjenne til feltpresten for at den skal bli brukt.

Han påpeker at det kan tenkes tilfeller der flere avdelinger på samme sted kan betjenes av samme prest. Nå er det for eksempel slik at det finnes flere avdelinger med relativt kort avstand mellom hverandre, i for eksempel Østerdalen, Indre Troms og Håkonsvern i Bergen. Høringsfristen for forslaget går ut 1. mars.

– Dette er et løp som kommer til å gå utover våren. Målsetningen er at vi skal ha en ny organisasjon på plass i løpet av andre halvår av 2019.

LES MER: Her er feltimamen og felthumanisten

Andre livssyn

Den nye organisasjonen har nylig byttet navn fra Feltprestkorpset til Forsvarets tros- og livssynskorps. I 2017 ble Norges første feltlivssynshumanist og feltimam ansatt.

– Vil åpningen for nye tros- og livssyn gjøre at kuttet i feltpresttjenesten vil bli større enn det som er foreslått?

– Både ja og nei. De nye vi skal få inn må også gjøre en fullverdig tjeneste, og konverterer man en kristen feltpreststilling til en annen type stilling forsvinner ikke tjenesten av den grunn. Det blir like mye betjening og tilrettelegging for soldaten, men på en bredere skala, svarer Lunde.

– Er det tilstrekkelig med kun én feltlivssynshumanist og én feltimam?

– Det er et spørsmål som er blitt behandlet, men det eneste jeg kan si på det nåværende tidspunkt er at det ligger inne som et krav at vi skal finne en modell som ivaretar tros- og livssynsmangfoldet.

Per-Thomas Bøe, talsperson for Forsvaret benekter at kuttene har noe med navneendringen og åpningen for andre livssyn å gjøre.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter