Nyheter

Gjenstanden på Blindern var trolig ingen bombe

Gjenstanden som ble funnet ved Universitetet i Oslo onsdag, inneholdt trolig ikke sprengstoff, opplyser Oslo politidistrikt etter at aksjonen på Blindern er avsluttet.

Stabssjef Johan Fredriksen sier på en pressekonferanse at de foreløpige undersøkelsen tyder på at gjenstanden ikke inneholdt «reelt sprengstoff», men han understreker at funnet skal undersøkes nærmere.

Fredriksen sammenlignet gjenstanden med et såkalt replikavåpen, en kopi. Han sier den fremsto som en bombe, med de samme bestanddelene, men alt tyder nå på at den ikke inneholdt sprengstoff.

– Dermed er det snakk om det vi på fagspråket kalles en hoax, forklarer stabssjefen. Betegnelsen er hentet fra engelsk og betyr ganske enkelt «bløff».

– Ingenting farlig her

Litt før klokken 15 i dag meldte politiet på Twitter at de var ferdige med undersøkelsene ved Blindern i Oslo.

– Ingenting er farlig her nå, sa innsatsleder Torgeir Brenden til NRK.

Jakter to menn

Politiet sperret onsdag morgen av en stor del av universitetsområdet på Blindern i Oslo og jakter fremdeles på to menn etter en skyteepisode og funn av en bombelignende gjenstand. Politiet meldte om funnet klokka 6.55.

– Gjenstanden har et utseende som for dem som fant den, kunne se ut som en bombe. Funnet ble gjort rett ved der en skyteepisode fant sted i natt, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB. De to hendelsene settes i sammenheng.

Skutt i brystet

En vekter ble natt til onsdag skutt i brystet nær der gjenstanden ble funnet. Han hadde på seg skuddsikker vest og ble ikke alvorlig skadd.

«Vekteren ble skutt på av to personer som stakk fra stedet», meldte politiet klokka 3.15 natt til onsdag.

Ifølge TV 2 skal den bombelignende gjenstanden dreie seg om en pose med forskjellige gjenstander i. Kanalen melder videre at politiet mener det er brukt et finkalibret våpen – kaliber 22 – under skytingen. Vekteren har beskrevet mannen som skjøt som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk, og ha vært iført rød caps, svart jakke og grå sko.

– Store politimannskaper søker nå i området etter dem, sier Pedersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jakke på t-banen

I 9-tiden ble det meldt at ytterligere en mistenkelig gjenstand er funnet ved Blindern T-banestasjon, og området ble sperret av. I en pressemelding opplyser politiet at gjenstanden viste seg å være en jakke, som politiet har tatt hånd om. Det er ikke funnet ytterligere mistenkelige gjenstander.

Stort politioppbud

Pedersen sier at et relativt stort politioppbud er på plass i området for å sørge for at ingen tar seg forbi sperringene som er satt opp.

– Dette er for å ivareta sikkerheten til forbipasserende. Store deler av bygningsmassen på Blindern er også sperret av, og vi ber dem som skal på jobb på Blindern om å være oppmerksom på dette, sier han.

Det er også flere brannbiler og en ambulanse på plass. En vekterbil fra Nokas står innenfor sperringene, men politiet har ikke bekreftet at dette er bilen til vekteren som ble skutt.

T-banen i området går som normalt, men politiet sier at det vil bli en del komplikasjoner i trafikken og ferdselen i området så lenge det pågår politiarbeid på stedet.

Nervøse studenter

Studentparlamentet holder til i bygningen Villa Eika på Blindern, men leder Julie Sørlie Paus-Knudsen sier til VG at de ikke har fått beskjed om å evakuere.

– Vi har fått beskjed om at vi er trygge her. Men selvfølgelig er det fryktelig skummelt det som har skjedd på campus. Flere studenter er nervøse. Mange frykter at dette virkelig er en bombe, sier hun til avisen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter