Kirke

Gjenopptok tradisjon: Ap-ledelsen i møte med kristne ledere

Tirsdag møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng flere kristne ledere til møte. På agendaen sto blant annet likestilling i religiøse organer, kirkens plass i kulturen og forskjellen på ideelle og kommersielle velferdstjenester.

Tirsdagens møte var det første av sitt slag etter at Jonas Gahr Støre ble partileder. Men ideen er ikke ny: da Martin Kolberg var partisekretær for 10-15 år siden ble det avholdt flere møter mellom Ap og flere kristne samfunn og -organisasjoner. Initiativet kom fra Kristne Arbeidere.

– Nyttig

– Jeg er glad for initiativet. Det er nyttig å møte representanter for ulike politiske partier i Norge, spesielt store partier som Ap, sier spesialrådgiver Dag Nygård i Norges Kristne Råd. Rådet representerer blant annet den katolske kirke, flere ortodokse kirkesamfunn og blant annet pinse- og metodistbevegelsen i tillegg til Den norske kirke.

LES OGSÅ: – Jeg er redd all matserveringen er et symptom på at kirken ikke er i stand til å mette folk med ord

Nygård mener det er naturlig for kristne ledere å delta på slike møter med Ap.

– Vår begrunnelse er god. Vi har sammenfallende interesser på en del felter, og der er det viktig å få støtte. Så er vi også uenige om en del som vi får diskutert.

Noe av det Nygård var mest opptatt av på møtet var både å legge fram en undersøkelse knyttet til menns og kvinners representasjon i styrene til religiøse organer og -organisasjoner, og samtidig argumentere mot at religiøse samfunn skal pålegges kvoteringskrav for å få offentlig støtte. Dette er et felt hvor Ap og NKR i utgangspunktet er uenige.

– Ta opp igjen tradisjonene

Ap-leder Jonas Gahr Støre hevder det er tilfeldig at møtet ble avholdt akkurat nå, kort tid etter splittelsen i KrF og større fokus på bredden i kristen-Norge. Han har lenge ønsket å ta tradisjonen fra Kolberg opp igjen, og sa ledelsen i Kristne Arbeidere lenge har forsøkt å få til et slikt møte.

– Jeg møter flere av disse aktørene enkeltvis både hos dem eller her hos oss, og ute i samfunnet i politiske eller religiøse sammenhenger. Men det er sjelden vi får samlet mange aktører slik og bygget relasjoner. Samrådstradisjonen står sterkt i Ap, og det er opplysende for alle parter med slike møter. Det var på tide å ta opp igjen denne traidsjonen.

LES OGSÅ: Prester i Oslo jobber langt færre søndager enn i andre bispedømmer

Ap-lederen trakk fram å få innsikt i flere saker kirken engasjerer seg i, som kamp mot moderne slaveri eller Frelsesarmeens samarbeid med LO om forholdene i arbeidslivet, som særskilt interessant på dagens møte. I tillegg diskusjonen om ideelle og kommersielle aktører, der Støre sier han opplever at Ap er på linje med organisasjonene.

Støre mener også de kristne miljøene viser større interesse for likestilling også i egne organer enn andre religiøse miljøer i dag, og enn de selv har gjort tidligere. Når det gjelder hvorfor det er viktig for partiet å møte religiøse organisasjoner, svarer han:

– Ap oppfattes av mange som et materielt parti, men folk trenger både brød og ånd. Ytringsfrihet og religionsfrihet er grunnleggende i et demokrati, og det skal legges til rette for muligheten til å praktisere troen sin. Men staten skal likebehandle. Jeg tror spørsmålet om ånd blir viktigere for folk i årene som kommer.

LES OGSÅ: – Ingen selvsagt sammenheng mellom nasjonalstat og kirke

– Naturlig

Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum var også en av deltakerne på møtet. Hun er glad for at tradisjonen er tatt opp igjen og at Ap ønsker å ha flere slike møter.

– Er det naturlig at kirken skal involvere seg i politikken og møte politiske partier?

– Vi er ikke et politisk parti, men vi har alltid engasjert oss i samfunnsmessige spørsmål. Det er både naturlig og selvfølgelig at vi snakker med partier. Først og fremst for å prate om verdiene og verdigrunnlaget vårt, det er klart at kirken skal si og mene noe om det, mener hun.

Representanter fra Frelsesarmeen, Den norske kirke, Norges Kristne Råd, Pinsebevegelsen, Metodistkirken, Troens Bevis og Kristne Arbeidere deltok på møtet, i tillegg til personene fra Ap. Fra Ap stilte partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, stortingsrepresentant Kari Henriksen og rådgiverne Solveig Torsvik og Sigmund Valberg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke