Nyheter

Gir ramadan skylden for tap

– Hos oss er det opp til hver enkelt spiller å praktisere sin religion slik de ønsker, sier Grorud-trener Rolf Teigen.

Bilde 1 av 3

– Å praktisere ramadan er ikke forenlig med toppfotball.

Det sa Skeid-trener Kjell Sverre Hansen Wold etter at hans lag hadde tapt 3-2 i bunnoppgjøret mot Holmen i 2.divisjon avdeling 1.

Temaet faste under ramadan er ikke nytt i idrettsverdenen, men fikk nytt fokus da Skeids trener, Kjell Sverre Hansen Wold, forklarte Skeids manglende overskudd med at totalt sju av spillerne ikke hadde fått i seg næring før bunnoppgjøret mot Holmen sist lørdag, skriver Dagsavisen.

LES OGSÅ: Vi skal ikkje sova bort sumarnatta

Skeids Jibril Bojang måtte gå av banen før pause fordi han var svimmel, og sa til Dagsavisen etter kampen at han hadde snakket med sin religiøse veileder, som hadde gitt ham fritak fra faste under ramadanen, men at han og andre Skeid-spillere valgte å sette Koranen øverst, og dermed er fastende under høytiden.

Skeid tapte kampen mot Holmen 3-2.

Konsentrasjonssvikt

Hva så med serietoer Grorud, som høyst overraskende gikk på et 1-2-tap hjemme mot Senja søndag kveld?

– Vi så mer konsentrasjonssvikt enn vanlig, men det er vanskelig å si om dette kan settes i sammenheng med at fem av våre spillere praktiserer faste under ramadan-tida, sier Groruds trener, Rolf Teigen, til Dagsavisen.

– Det er høyst varierende hvordan dette slår ut, og jeg ønsker ikke å løfte dette opp som en egen sak, fortsetter han.

– Men sier det seg ikke selv at prestasjonsnivået blir redusert når man ikke har inntatt verken mat eller drikke i løpet av hele dagen, og så skal prestere i en fotballkamp klokka 18?

– Vi har mange skader, vi har unge spillere, og vi har noen som faster. Hva som skyldes hva, er som sagt vrient å vite med sikkerhet, sier Teigen.

LES OGSÅ: Muslimer holder styr på ramadan med app

– Dette er opp til hver enkelt spiller, fortsetter Groruds trener.

– Ramadan er en årlig hendelse, er dette et tema for Grorud som klubb?

– Jeg snakker med hver enkelt spiller om det meste, inkludert religion. Vi er respektfulle overfor hvordan hver enkelt velger å utføre sin religion.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bevisstgjøring

Trond Sollied har erfaring fra en rekke utenlandske klubber med innslag av muslimske spillere.

– Det viktige har vært å bevisstgjøre disse spillerne om den fysiologiske virkningen av mange timer uten mat og drikke, sier han til Dagsavisen.

– Dette handler om enkeltspillere som kan gå til sin imam for å få dispensasjon eller en utsettelse av ramadan, fortsetter han.

– I Tyskland er det slik at spillerne kollektivt går til den øverste religiøse leder for å få dette til.

«Ingen unnskyldning»

Reidar Sollie, leder for sportsavdelingen i Dagsavisen, skriver i en kommentar at Skeid ikke kan bruke ramadan som en unnskyldning for at laget ikke vinner fotballkamper.

«Skeids trener Kjell Sverre Hansen Wold hevder at å praktisere ramadan ikke er forenelig med toppfotball. Han tar feil. Men det krever gode forberedelser og bevisst håndtering av situasjonen», skriver Sollie.

Han peker på at dersom en stor del av spillergruppa er muslimsk, så må man ta hensyn til det i sesongplanleggingen.

«Og også forvente at laget vil bli sportslig svekket en periode», skriver Sollie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter