Nyheter

Gir mer penger til privatskoler

Det blir lettere å etablere privatskoler og privatskoler skal få mer statsstøtte til skolebygg.

I 2007 inngikk KrF et privatskoleforlik med de rødgrønne. Nå vender KrF ryggen til Ap, SV og Sp og tar steget inn i de blåblås klasserom sammen med Venstre. De fire borgerlige budsjettkameratene er blitt enige om følgende:

• Loven endrer navn fra privatskoleloven til friskoleloven for å skille tydeligere mellom private skoler som har rett til statstilskudd og private skoler som ikke har det.

• To nye grunnlag for å få lov til å opprette en friskole innføres: videregående opplæring i yrkesfaglig opplæringsprogram og særskilt profil innen realfag, språk, kunst og kultur. I dag kan private skoler som hovedregel kun få statsstøtte dersom de enten har en alternativ pedagogikk eller et religiøst grunnlag.

• Godkjenning skal ikke gis hvis dette får negative konsekvenser for vertskommunen eller vertsfylket.

• Forbudet mot å ta utbytte skjerpes inn og det innføres nye krav til innsyn og dokumentasjon.

LES MER: – Skal bare rike kunne velge friskole?

Lover mer penger

Utover dette får de fire partene med seg Senterpartiet i en økonomisk styrking av privatskolenes økonomi. I komitéinnstillingen skriver de at «også private skoler har behov for gode, funksjonelle skolebygg». Derfor bør «tilskuddsgrunnlaget i større grad bør ta utgangspunkt i reelle kostnader knyttet til skoledrift».

De fem partiene ber regjeringen utrede to forhold:

• Hvordan kostnader til bygg bør innlemmes i tilskuddsgrunnlaget.

• Innlemming av avskrivning av varige driftsmidler i tilskuddsgrunnlaget til friskolene.

LES MER: Kan ikke kreve bibelskole i hjemfylket

SV anklager KrF

KrF forklarer sideskiftet med at de blåblå i regjeringserklæringen varslet at dagens privatskolelov skulle erstattes av en rettighetslov. Det ville gitt alle som oppfyller faglige kriterier en lovfestet rett til å starte private skoler med statlig støtte.

– KrF ønsket ikke en slik politikk. Nå har vi fått gjennomslag for å videreføre loven som en formålsstyrt lov, der den som vil etablere en friskole må søke godkjenning på bestemte grunnlag, sier Anders Tyvand, KrFs utdanningspolitiske talsmann til NTB.

SV anklager KrF for å åpne opp for frislipp av privatskoler:

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er en helt ny politikk fra KrFs side. Partiet har tatt en voldsom høyresving i skolepolitikken, sier SVs utdanningspolitiske talsmann, Torgeir Knag Fylkesnes, til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter