Kirke

Gir hjelp gjennomsorgen etter samlivsbrudd

Menigheter i Asker, ­Bærum og Oslo tilbyr samtale– og støttegrupper ved ­samlivsbrudd. Sorgspesialist mener det kan være godt å treffe likesinnede.

– Når én forlater familien, skjer det gjerne noe med hele familien. Ved et samlivsbrudd er det viktig at det skapes en mening for de involverte, sier Anne ­Austad som teolog med doktorgrad innen religionspsykologi med sorg som tema.

Oppstarten av gruppene skjer på en temakveld 4. november, hvor Austad vil snakke om mestring og meningsskaping i sorg etter samlivsbrudd. Selv om hun har jobbet mest med sorg etter død, så ser hun en del sammenfallende reaksjoner med sorg etter samlivsbrudd.

– I begge tilfeller er det som regel snakk om relasjonelle tap og rolletap.

Moralsk stress

Austad, som er førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole, sier hun på det forberedende møtet før samtale- og gruppemøtene starter, vil peke på viktigheten av å møte andre mennesker i en tilsvarende situasjon.

– Det kan gjøre sorgen lettere. Hver og en kan også ha nytte av å lage fortellinger, for å skape en sammenheng i det som har skjedd.

– Vil religiøse mennesker oppleve et samlivsbrudd annerledes enn andre?

– Fremdeles vil det nok være en del religiøse mennesker som mer enn andre opplever et moralsk stress etter et samlivsbrudd. En sorg og fortvilelse over at de ikke holdt ut i gode og onde dager. En sorgopplevelse av at de har sviktet barna. Dette var mer utbredt før.

Gratis samtaler

Diakon ­Ingun Øystese i Nordstrand og Ljan sokn sier dette tilbudet med ukentlige møter over et halvt år er et resultat av at kirken ønsker å være tilstede i alle faser av livet, også det som er vanskelig. I likhet med Anne Austad, peker hun på fordelene med å møte andre mennesker som er i en tilsvarende situasjon.

– Vi får også henvendelser fra psykologer, som understreker at slike samtalegrupper et viktig supplement til enesamtaler. Og at det bidrar til å redusere konfliktnivået.

Siden samlivsbrudd i dag er en allmenn problemstilling i alle miljøer, mener hun kirken må ta dette på alvor.

– Dette er ikke terapigrupper, men samtalegrupper hvor prester, diakoner og kompetente frivillige er gruppeledere, sier Ingun Øystese.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke