Nyheter

Gir bistand til fattige kvinners rett til abort

Mens debatten om innstramminger av abortloven raser i Norge, jobber Solberg-regjeringen for å sikre flere kvinner i utviklingsland abortretten.

Abortloven har i 40 år sikret norske kvinner retten til å avbryte et svangerskap fram til uke 12. I det mellomamerikanske landet El Salvador er situasjonen en helt annen.

Her risikerer Imelda Cortez 20 år i fengsel. 20-åringen som skal ha brutt landets ekstremt strenge abortlov, og har sittet i varetekt siden april i fjor. Da fødte hun et barn etter at stefaren, som hadde misbrukt Cortez siden hun var 12, gjorde henne gravid.

I fengsel

Imelda Cortez ble fraktet til sykehus i hui og hast da moren fant datteren hjemme med blødninger og store smerter. På sykehuset mente akuttlegen at det var snakk om et abortforsøk, og ringte etter politiet. På akuttmottaket fødte Cortez en datter. Men fordi sykehuset og politiet mener hun prøvde å gjennomføre en abort, ble Cortez tiltalt for drap og sendt i fengsel etter en uke på sykehus. Datteren har hun ikke fått sett.

I El Salvador er abort kriminalisert. Selv kvinner som spontanaborterer blir tiltalt, dømt og fengslet. Denne uken startet rettssaken mot Imelda Cortez.

LES MER: Sp ut mot Ropstad og Solbergs abortutspill

Kritikk

I fjor vinter kritiserte Arbeiderpartiet Solberg-regjeringen for kutt i støtten til kvinners reproduktive rettigheter, noe som inkluderer retten til abort. Fra 2014 til 2017 gikk den norske støtten til FNs befolkningsfond (UNFPA) ned med 66 millioner kroner, og budsjettposten kvinner og likestilling ble redusert med 33 millioner.

Daværende utenriksminister Børge Brende (H), som også hadde ansvaret for utviklingspolitikken, lovte i et brev til Stortinget å øke Norges støtte til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter – som ofte forkortes SRHR. Han understreket at tilgang til prevensjon og trygge aborter er viktig.

Økning

Sist onsdag slo utviklingsminister Nicolai Astrup (H) fast, i Stortinget, at den norske innsatsen for SRHR – som inkluderer retten til trygge aborter – skal økes:

– Blant annet øker vi kraftig vår støtte til UNFPA for 2019. Vi sa i 2016 at vi ville trappe opp innsatsen for SRHR, Nasjonalt nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, med 700 millioner kroner fra 2017 til 2020, og vi er på god vei til å nå det målet.

NORAD skriver på egen hjemmeside at «Norge har tatt til orde internasjonalt for å legalisere abort og sikre tilgang til trygge aborthelsetjenester blant annet i FNs kvinnekommisjon, FNs befolkningskommisjon og under enkeltlands rapporteringer i FNs menneskerettighetsråd».

Derfor kanaliserer regjeringen bistandsmidler til «aktører som arbeider for bedre abortlovgivning og tryggere aborthelsetjenester», skriver NORAD og lister opp; Ipas, IPPF, MSI, Guttmacher Institute og WHOs Human Reproduction Program. I Norge er organisasjonene «Sex og Politikk, FOKUS, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna, samt Folkehelseinstituttet, viktige samarbeidspartnere».

Dør

Utfordringene på SRHR-område er store, forteller NORAD – og organisasjonen Ipas, som arbeider for å gi flere kvinner abortretten:

Hvert år føder rundt 16 millioner jenter i alderen 15-19 år barn.
Kun 49 prosent av jenter og kvinner i aldersgruppen 15-49 år i lavinntektsland har sikker tilgang på prevensjon – tallet for høyinntektsland er 94 prosent.
Hvert år gjennomfører om lag 25 millioner jenter og kvinner usikre aborter.
Hvert år dør nesten 50.000 jenter og kvinner som følge av usikre aborter.

Ros

I forslaget til 2019-budsjett skriver Utenriksdepartementet at Norge har «bidratt til nedgang i dødelighet blant kvinner, særlig i forbindelse med fødsler og utrygge aborter».

Tre pro-abortorganisasjoner trekkes fram som viktige: «International Planned Parenthood Federation (IPPF), Marie Stopes International (MSI) og Safe Abortion Action Fund (SAAF) fikk økt støtte i 2017».

Departementet selv gir tommel opp for resultatene:

«Helsetjenestene resulterte i at 1,7 millioner utrygge aborter ble forhindret».

Taper

Gro Lindstad, daglig leder i FOKUS, er ikke fornøyd med forslagene i neste års budsjett:

– Utviklingsminister Nicolai Astrup har vist stort engasjement for kvinners rettigheter, men i dag teller penger mer enn ord. «Kvinnemilliarden» på budsjettet ser ut til å være nytt navn på gamle penger, og ikke noen ny satsning, sier hun.

Hun er bekymret for at sivilt samfunn taper i kampen om ressursene:

– I vår tid, der menneskerettighetsaktivister og sivilsamfunnsorganisasjoner er under økende press, er det uheldig at store fond og multilaterale institusjoner prioriteres på bekostning av grasrotorganisasjoner. Hvis man skal lykkes med å forankre kvinners rettigheter og likestilling i et samfunn, må det bygges nedenfra.

Nå forhandler KrF med partiene i Solberg-regjeringen om det endelige statsbudsjettet for neste år.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter