Nyheter

Gir 11 frivillighetsløfter

– Dagens regjering har byråkratisert frivilligheten, mener Arbeidepartiet som nå lanserer elleve konkrete frivillighetsløfter. – Feil, mener kulturministeren.

– Vi er enige om en tydeligere prioritering av frivilligheten, sa Erna Solberg da hun lanserte de fire borgerlige partienes «frivillighetsløft» rett før stortingsvalget i 2013. Høyre-lederen varslet blant annet at det under borgerlig styre skulle bli forenkling, mindre byråkrati og bedre ordning for momskompensasjon for frivilligheten.

– Det viser seg at Regjeringen har gjort det motsatte. Det har blitt mer byråkrati og lavere bevilginger til frivilligheten, slår Aps partisekretær Kjersti Stenseng fast fire år senere.

LES MER: De fire borgerlige partiene lanserte frivillighetsløft

Lite handling

Hun mener Regjeringens frivillighetspolitikk er preget av mange store ord, men lite handling. Særlig er Stenseng misfornøyd med de blåblås innsats rundt momskompensasjon – ordningen som gjør at frivillige organisasjoner kan få refundert utgifter knyttet til moms.

– Vi har fått unison tilbakemelding fra frivilligheten om at dette er viktig. Det holder ikke å gjøre som denne regjeringen. De er for å styrke ordningen, men legger ikke penger i potten, sier Stenseng.

Hun peker på at økningen i antall søkere har vært større enn økningen i bevilgninger, og at ordningen dermed reelt sett ikke har blitt styrket.

LES MER: Frivillige får over en milliard i momskompensasjon

Nye løfter

Nå lanserer Ap elleve konkrete løfter for å styrke frivilligheten (se faktaboks).

– Dette vil bli de viktigste punktene for frivillighetspolitikken i en eventuell Ap-ledet regjering, sier Stenseng.

Hun forteller at prioriteringene til Ap blir å forenkle og samordne regelverk og støtteordninger slik at frivillige organisasjoner kan bruke mer tid på aktivitet og mindre tid på byråkrati. En viktig del av satsningen er at økt finansiering skal skje gjennom frie midler, og ikke prosjektstøtte.

– Det har vært et mål om at det skal være mer penger til aktivitet og mindre til administrasjon, men det er det motsatte som skjer nå. Frivilligheten ønsker selv å bruke tid på aktivitet i stedet for å skrive søknader, sier Stenseng.

Hun lover også at en Ap-regjering årlig vil trappe opp bevilgningene til momskompensasjon.

– Jeg kan ikke gi noen konkrete summer nå, men vi sier at man skal ha en gradvis opptrapping. I tillegg vil vi ha en gjennomgang av momskompensasjonsordningen. Man kan forvente en årlig opptrapping av denne dersom Ap kommer i regjering, sier Stenseng.

LES MER: Frivillige eldrehjelpere ble nektet lotteripenger

Forenklinger

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ikke være med på påstanden om at regjeringen ikke har levert for frivilligheten.

– Jeg blir lei av slike karakteristikker som bare sies fordi det er valgkamp, sier Helleland

Hun mener det er gjennomført flere forenklinger.

– Mindre byråkrati og mer aktivitet har vært gjennomgående for vår frivillighetspolitikk, sier Helleland.

Hun trekker frem at tilskuddet til momskompensasjon har økt med 370 millioner siden 2013, at det er gjennomført en reform som gjør at flere organisasjoner får tilgang på spillemidlene og at beløpsgrensen for skattefradrag ved gaver til frivillige organisasjoner er økt.

– Hva vil være de største forskjellene for frivillighetspolitikken mellom dere og Ap?

– En borgerlig regjering har tro på frivillige organisasjoner har en selvstendig rolle og plass i samfunnet, i mange spørsmål ser vi at Ap tror på at offentlig drift og eneansvar. Vi vil ha et mangfold av frivillige organisasjoner.

LES MER: Omtaler Helleland som «kunnskapsløs statsråd»

Fornøyd. Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, er fornøyd med Aps nye løfter.

– Vi er svært glade for Aps løfte om opptrapping, men skulle gjerne sett at de lovet å fullfinansiere momskompensasjonen. I dag betaler frivillige organisasjoner mer i moms enn de får tilbake i momskompensasjon, og utviklingen har vært negativ de siste to årene. Vi er derfor skuffet over dagens regjerings innsats i denne saken, sier generalsekretæren.

Han håper at Aps løfter kan inspirere andre partier til å forplikte seg mer.

– Dette bidrar til at vi kan holde politikerne ansvarlige for den politikken de faktisk fører. Dessverre er det slik at de gode intensjonene om å styrke frivilligheten ofte blir glemt når budsjettene skal sys sammen, sier Slotterøy Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter