Nyheter

Gift deg til diabetes

Har ektefellen din diabetes er det større risiko for at du også får det – helt uavhengig av livsstil. – Ikke uvanlig at ektefeller har samme diagnose, sier sosialmedisiner.

Kinesiske forskere mener å ha vist at ektefeller til diabetikere har større sannsynlighet for å selv ha diabetes type 2, uten at sammenhengen kan forklares av andre kjente risikofaktorer som overvekt, lite fysisk aktivitet eller usunt kosthold.

Det synes lege og professor i sosialmedisin Steinar Westin høres rart ut:

– Jasså, så de mener diabetes er smittsomt?

LES OGSÅ: – Bare tull å spise mindre fett

Smittsom diagnose

Studien har tatt for seg 34.805 kinesiske ektepar, alle over 40 år. Forskerne samlet inn informasjon om helse, arbeid og utdanning, livsstilsvaner, medisinbruk og om deltakerne hadde sykdommen i familien. De målte livvidder, regnet ut BMI og tok blodprøver. Det skriver forskning.no som først omtalte studien.

Ifølge resultatet er det altså en risiko i seg selv å være gift med en person med diabetes. Eller sett på den lyse siden – er ektefellen din frisk, har du god sjanse for å holde deg frisk selv.

Westin sier at det slett ikke er uvanlig at ektefeller deler samme diagnose, også ikke-smittsomme sykdommer.

– Psykiske lidelser for eksempel. Og risiko for uførepensjon. Når man tenker seg om er ikke det så rart. Folk som bor sammen har påvirker hverandre, og adferd smitter. Det den ene ha valgt å gjøre blir fort overført til den andre.

FORSKNINGSBLØFF: I realiteten er bacon sunnere enn sukker

Miljøfaktor?

Professor og overlege Kåre I. Birkeland ved Universitetet i Oslo er heller ikke er ukjent med at ektepar kan ha de samme kroniske sykdommene.

– Jeg har støtt på flere slike par i min kliniske hverdag, sier han til forskning.no.

Han tror det må finnes andre risikofaktorer som forskerne ikke har tatt med.

– Det kan være flere risikofaktorer for diabetes enn dem man umiddelbart tenker på, for eksempel faktorer i miljøet rundt. Kanskje er det miljøgifter eller andre risikofaktorer som ekteparene deler?

LES OGSÅ: Dine forfedre kan bli døpt mormoner – amerikanere blar gjennom norsk folketelling fra 1875

Birkeland får støtte av Westin. Det må være en sammenheng det ikke er sjekket for.

– Diabetes type 2 er jo vanligvis knyttet til ting som livsstil, kosthold og vekt. Men kanskje har også miljøet rundt oss påvirkning?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter