Nyheter

Generalene beholder mye makt i Myanmar

Aung San Suu Kyi sitt parti vinner stort i historisk valg.

– Vi tapte, vedgår Htay Oo.

Han er en av mange generaler med makt i landet som fram til 2011 ble styrt av en militærjunta. Nå er Htay Oo fungerende leder i det militærstøttede regjeringspartiet USDP.

Htay Oo sier til Reuters at han akseptere resultatet i det som er det første frie valget i Myanmar på 25 år. I 1990 vant opposisjonspartiet NLD, som ledes av Aung San Su Kyi, parlamentsvalget, men generalene annullerte det, og satte fredsprisvinneren i husarrest.

LES REPORTASJE FRA MYANMAR: – Hun er vår "Lady".

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vinner stort

Selv om det foreligger få offisielle resultater etter søndagens valg, har flere opposisjonspolitikere allerede fastslått at det går mot en historisk seier.

Noen antyder en oppslutning på over 70 prosent, mens andre sier den blir rundt 80 prosent. NLD trenger hele 67 prosent for å få rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Samme mønster

Myanmar-kjenneren Bertil Lintner mener valgavviklingen ser lovende ut:

– Det ser ut som om valgdeltakelsen har vært enorm. Ut fra hva jeg har sett og hørt, er mitt hovedinntrykk at NLD vil gjøre det ekstremt bra. Og ikke bare her i Yangon. Jeg har også vært i kontakt med personer i andre deler av landet, og mønstret er det samme, sier Lintner til nyhetsmagasinet Irrawaddy.org.

LES REPORTASJE: De flykter i hopetall, men Aan San Suu Kyi taler ikke deres sak.

Ryddig valg

Han får støtte fra Kristian Stokke, styremedlem i Den Norske Burmakomité:

– Det har gått bedre enn fryktet. Det har vært stor valgdeltakelse, og etter hva vi vet har det vært få forstyrrende hendelser, som trusler, vold og valgfusk, sier Stokke til NTB. Han er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Stokke påpeker at «også for militæret er det viktig at valget har vært ryddig og fritt, det gir dem legitimitet».

– Men selv om det var et fritt valg, er det ikke et rettferdig valg, sier Stokke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Militær makt

Selv med en storseier til Aung San Suu Kyi og NLD, vil de militære beholde mye makt:

• 25 prosent av medlemmene i parlamentet var ikke på valg søndag, de er allerede utpekt av forsvarssjefen.

• Grunnlovsendringer kan bare vedtas om 75 prosent av representantene pluss en stemmer for.

• I den nye regjeringen, som skal være på plass innen mars, skal de militære ha tre statsråder uansett hvem som vinner valget og danner regjering. Forsvars-, innenriks- og grenseministrene skal være offiserer.

Når alle stemmene er talt opp, kommer underhuset, overhuset og de militære sammen i hver sin gruppe og velger hver sin presidentkandidat. Kandidaten som får flest stemmer i en avstemning i parlamentet blir president, etter å ha blitt godkjent av et eget utvalg. De to tapende kandidatene blir visepresidenter.

Må godta vinnerne

I sin første uttalelse etter valget oppfordrer Aung San Suu Kyi sine partimedlemmer til ikke provosere politiske motstandere ved å feire for tidlig.

– Det er fortsatt litt tidlig å gratulere de av kandidatene våre som kommer til å vinne. Jeg vil minne om at også de som ikke vinner, må akseptere vinnerne, men det er viktig å ikke provosere de kandidatene som ikke vant, ved å få dem til å føle seg ille, sa Suu Kyi i talen i Yangoon.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter