Nyheter

Gaveboom til Nepal

HimalPartner og Normisjon har samlet inn mer penger enn de hadde drømt om.

Mange nepalere trenger fortsatt hjelp etter jordskjelvkatastrofen­ i april, men misjonsorganisasjonene vil likevel ikke klage på nordmenns giverglede.

Normisjon har til nå samlet inn 6,5 millioner kroner, mens HimalPartner har samlet inn 2,3, noe som er betydelige summer for de relativt små organisasjonene.

– Summen er formidabel, sier Sunniva Vikan som er informasjonsrådgiver i Normisjon.

– Vi er kjempefornøyde. Til vanlig har vi et årsbudsjett på 11 millioner kroner. En slik sum til jordskjelvarbeidet er derfor fantastisk, sier Heidi Westborg Steel som er generalsekretær i HimalPartner.

LES OGSÅ: Nepalere venter fortsatt på hjelp

– Få, men effektiv

HimalPartner er en liten organisasjon med bare seks faste ansatte. Men siden den har jobbet lenger enn alle andre norske organisasjoner i Nepal, tror Westborg Steel at folk har tillit til arbeidet de utfører.

– Folk forbinner oss med Nepal og kvalitet i arbeidet. Vi har lenge satt dagsorden i landet når det gjelder helse og kraftutbygging.

Annonser i avis, frivillige som har startet innsamlinger, og veldig aktiv bruk av Facebook er oppskriften bak de 2,3 millionene de har fått inn. I tillegg har det norske Utenriksdepartementet gitt penger til HimalPartners prosjekter, forteller generalsekretæren.

Bruker alle kanaler

Sunniva Vikan i Normisjon forteller at deres to misjonærer i landet har gjort informasjonsarbeidet mer effektivt. Ekteparet Kristin og Erik Bøhler som jobber på det «norske» sykehuset i Okhald­hunga øst i Nepal, gjorde at Normisjon raskt kunne videreformidle informasjon til givere i Norge. En gavegiro ble sendt ut allerede to dager etter jordskjelvet. Sosiale media har vært viktige for å oppdatere fortløpende.

– Det er vanskelig å si hvilke kanaler som har vært viktigst. Men dersom folk blir minnet på katastrofen både i en annonse, på sosiale medier og i et brev fra posten, så vil innsamlingskampanjen være mer effektiv.

LES OGSÅ: Nepalske elever tilbake på skolebenken

Nye tar kontakt

Begge organisasjonene samarbeider med United Mission to Nepal som har god kjennskap til nasjonen og driver arbeid mange steder i landet. De til sammen 8,8 millioner kronene går til nødhjelp. Konkret dreier det seg blant ­annet om pakker med mat, vann­filter, presenninger og provisoriske toaletter.

Begge organisasjonene har fått mange nye givere.

– Blant dem som har gitt penger, er det over 400 personer som ikke har gitt til oss tidligere, sier sjefen i HimalPartner.

– Det er i alle fall 500 nye givere blant de rundt 7.000 som har gitt, sier Sunniva Vikan i Normisjon.

Normisjon har måtte kuttet i arbeidsstaben på grunn av dårlig økonomi i organisasjonen. Det har gjort innsamlingsarbeidet ekstra intenst da enda flere oppgaver har falt på færre hender.

– Hva tenker du om at Normisjon ikke har maktet å samle inn penger til å unngå nedskjæringer i organisasjonens arbeid, mens nødsituasjonen i Nepal har fått folk til å åpne lommeboka?

– Psykologien spiller nok inn: Et høyt medietrykk samtidig med at vi fronter saken høyt, presser nok budskapet om behovet for akutt hjelp opp i bevisstheten til folk, svarer Vikan.

LES OGSÅ: FN: Verden har sviktet Nepal etter skjelvene

– Trenger trofaste givere

Det jevne arbeidet med bibeloversettelse, menighetsarbeid og utdanning er mindre synlig, mener Vikan.

– Dessuten er det en enkel oppgave å rapportere at 16.000 nødhjelpspakker har kommet frem. Vi er avhengig av at folk forstår at nødhjelp må komme i tillegg til det langsiktige arbeidet vi driver, sier Westborg Steel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter