Nyheter

– Gåtefullt hvordan dette kunne skje

Det sa preses Helga Haugland Byfuglien som talte under minnegudstjenesten i Oslo domkirke, fem år etter angrepene 22. juli som kostet 77 mennesker livet.

Bilde 1 av 5

– Vi har arbeidet mye for å skape en gudstjeneste som gav rom for sorgen og savnet, men også for håpet. Det har vært god kontakt med støttegruppen og AUF for å vite at vi var på sporet av det de ønsket seg, sier preses Helga Haugland Byfuglien i Den norske kirke til NRKs reporter etter minnegudstjenesten.

Dette var den sjette gudstjenesten etter 22. juli til minne om ofrene. Den første ble holdt kun to dager etter angrepet. Da var det også Byfuglien som talte.

– Det har gått fem år og vi vet en del mer. Samtidig er det fremdeles et mysterium. Det er gåtefullt hvordan dette kunne skje. Den gangen følte jeg ansvar for å si noe offentlig som kirke midt oppi den store og dype fortvilelsen vi var midt oppi. Nå har vi reflektert over det, og jeg har lest flere av historiene. sa preses til NRKs nyhetsreporter etter minnegudstjenesten.

– Som jeg sa i talen min; Det finnes så mange historier. Noen har vært fortalt, noen er bare inni menneskers tanker og sinn. Vi må fortsette å fortelle disse historiene, oppfordrer Byfuglien.

LES OGSÅ: Se Vårt Lands bilder fra den grufulle dagen og minnemarkeringer i dagene som fulgte

77 lys for savn og bønn

Det var tent 77 lys formet som et hjerte til minne om ofrene etter 22. juli, under minnemarkeringen i Oslo domkirke fredag.

– Hvert lys et savn og en bønn for et navn. Fem år etter angrepene minnes vi igjen alle dem som ble drept og ber for skadde og pårørende. En søster eller bror, en datter eller sønn, mor eller far eller venn. Lysene er vitnesbyrd om at de ikke er glemt, sa biskop Ole Christian Kvarme da han åpnet markeringen.

Domkirken var fullsatt, med blant annet statsminister Erna Solberg (H), AUF-leder Mani Hussaini, kronprinsparet og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til stede.

LES OGSÅ: Fem år etter mener Erna Solberg vi må tørre å si at norske verdier er best

Ondskapens krefter

Minnegudstjenesten ble åpnet av skuespiller Jan Gunnar Røise, som leste Jon Fosses dikt «Lysande andlet». Kirkerommet var pyntet med blomster, og ved alteret var det stearinlys formet som et lysende hjerte.

– Fem år etter 22. juli bryter voldelig terror stadig gjennom i vår verden. Det brutale som skjedde i Nice i forrige uke Oslo domkirke i bevisstheten det mørket som kom over vårt land i 2011. Drapet av sivile i Tyrkia gjør at vi også tenker på AUF-ere som ville fremme rettferd, demokrati og fred i et mangfoldig fellesskap. Lysene fra deres ansikt vekker oss fra likegyldighet i møte med all ondskap og ondskapens krefter og fornyer vår vilje til det gode og til samhold, sa Kvarme under sin tale.

– Vi kommer til å vinne over terroren

Jens Stoltenberg sa at det vil ta tid, men at vi kommer til å vinne kampen mot terror under talen i minnegudstjenesten, fem år etter 22. juli.

– Terror skal bekjempes med politi, etterretning og militær våpenmakt. Men terror skal også bekjempes med verdier. Det vil ta tid, men vi kommer til å vinne fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet, toleranse er bedre enn intoleranse, og respekt for liv er bedre enn forakt for liv, sa en tydelig preget Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ: Dagen som endret Norge - fem personer om hvordan hverdagen ble snudd opp ned etter 22. juli

– Ungdommene vi mistet hadde livet foran seg. Familier mistet en av sine kjære. Vi var mange som mistet venner. Norge mistet 77 uerstattelige. Men grusomhetene denne dagen viste også fram det beste i landet vårt. Norge sto samlet og ble styrket i felles sorg og solidaritet. Norge, vårt lille land, besto prøven, sa Stoltenberg.

Under minnetalen snakket Stoltenberg om flere internasjonale terrorangrep, og nevnte Brussel, Orlando, Paris, Nice, Ankara, Kabul og Bagdad.

– Dyrekjøpt lærdom er også en del av historien, og vi har fått en ærlig beskrivelse av hva som sviktet og hvor det feilet. Terroren i Norge rammet uskyldige. Den rammet vilkårlig, men den var ikke blind. Terroren skapte sår som aldri vil gro og et savn som aldri vil stilles. Vi hedrer de drepte ved å holde fast ved mer demokrati og mer åpenhet, da Stoltenberg.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter