Nyheter

Garantien mot Frp i spill

Knut Arild Hareide vil hverken svare ja eller nei på om garantien mot å regjere med Frp fortsatt gjelder. KrF varsler omkamp om bioteknologi.

Selv om KrF-toppene terper på «det er ikke regjeringsdebatt nå», bølget spørsmål fra pressen om sidevalg under KrFs oppsummering av stortingsåret.

For prosessen om KrFs fremtid handler om politikk først – samarbeidssnakk etterpå. Når Hareide og toppene forsikrer at partiet ikke kan gå til valg i 2021 som de gjorde i 2017, kan en garanti stå for snarlig fall. I KrFs landsstyrevedtak om samarbeid het det:

«Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt.»

– Er garantien mot å sitte i regjering med Frp nå opphevet?

– Alle som ser at vi ved valget i 2021 ikke skal være der vi var foran 2017, forstår at vi må utrede alternativer. Jeg spekulerer ikke i hva det kan være. Men når vi går inn i slike prosesser vil det være ulike valg som ligger på bordet, svarer KrF-lederen.

– Du svarer altså hverken ja eller nei på det spørsmålet?

– Det er riktig.

LES OGSÅ: Sp vil ikke slippe Rødt inn i varmen

«Ikke sunt»

Regjeringsvedtaket fra KrFs landsstyre i november 2016 temmet fløyer i partiet. Men i valgkampen året etter ble det svært krevende å kommunisere. Krisevalget på 4,2 prosent bidro til strategidebatten som nå pågår.

I september fatter landsstyret vedtak som får tydeliggjort KrFs nye satsinger. Deretter er det tid for klargjøring av samarbeidslinje. Innen høsten er omme kan valget være gjort.

– Det vil ikke være sunt å fortsette en slik debatt i altfor for lang tid, påpekte KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen.

I NRKs Politisk kvarter i går morges nølte Hareide da han gjentatte ganger ble spurt om han kunne fortsette som partileder selv om det ble en annen samarbeidsløsning enn han selv ønsker.

– Hvorfor nøler du med svarene om dette?

– Fordi jeg ikke vil skape spekulasjoner om mulige alternativer og ønsker at KrF skal få til løsninger som samler. Jeg har ingen andre planer enn å lede partiet fremover.

LES OGSÅ: Analyse: KrF i flomlys for alt annet

Ny samarbeidsavtale?

Og alternativene kan være høyre side, venstre side – eller som nå: Fortsatt vippeposisjon mellom blokkene.

– Vi har i alle fall tre valg. Det kan være flere også. Et kan jo være å utnytte den vippeposisjonen vi har i dag på en annen måte.

– For eksempel gjennom en kortfattet samarbeidsavtale?

– Jeg ønsker ikke noen overskrift om at jeg åpner for samarbeidsavtale. Jeg tror ikke det er der KrF nå er, sier Hareide til Vårt Land.

– Sp forsikret onsdag at de ikke vil sitte i noen regjering sammen med Rødt. Hva sier du til det?

– At dette er et klokt svar fra Senterpartiet.

LES OGSÅ: Abortopprør i Unge Høyre

Bio-omkamp

På pressemøtet med oppsummeringen av stortingsåret la KrF frem en fyldig oversikt over 40 gjennomslag. Partiet har på mange felt kjempet frem store, nye pengesatsinger.

– I den tiden jeg har vært med, har jeg ikke opplevd tilsvarende i norsk politikk, sa Hareide.

Oversiktene inneholdt ikke et av vårens store tap: KrF og Sp ble isolert og fikk ikke til allianser som strammet opp bioteknologimeldingen.

Hareide sier nå at «slaget ikke er tapt». For når selve lovtekstene om noen år havner i Stortinget kan det bli omkamp.

– Hvordan da – gå inn i regjering eller stille nye harde krav utenfor?

– Vi kan påvirke denne saken eventuelt gjennom regjeringsdeltakelse. Eller gjennom posisjonering i Stortinget. Det finnes flere måter å påvirke på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter