Nyheter

Går ut i protest

En menighet som vil gi likekjønnet samlevende verv, kan bli kastet ut av Baptistsamfunnet. Det får tidligere generalsekretær Per ­Midteide til å melde seg ut.

– Jeg kan ikke lenger tilhøre et kirkesamfunn som i den grad bryter med det jeg mener – også ut fra evangeliet – er rett.

Dette leste Per Midteide opp på menighetsmøtet i Bærum baptistmenighet forrige uke.

Ekskludert i 2006

Nå vil ­menigheten gjerne velge en ­homofilt samlevende inn i menighetsrådet. Gjør de det, risikerer de å bli ekskludert med henvisning til et landsmøtevedtak fra 2000. Der heter det blant annet:

«Ut fra Bibelens ord om homoseksuelle forhold, finner vi det ikke riktig at personer som ­lever ut sin homoseksualitet, kan ha lederoppgaver i våre menigheter eller i Det Norske Baptistsamfunn».

Oslo 3. baptistmenighet ble i 2006 ekskludert fordi en homofil satt i menighetens eldsteråd. Det ble også bråk da et lesbisk ektepar ble velsignet i kirken til Bærum baptistmenighet i 2015.

LES MER: – Kan føre til splittelse 

– Smertelig

– Det er helt uholdbart at kirkesamfunnet skaper A- og B-medlemmer, sier Midteide.

Han er en kjent person i ­Kristen-Norge og har blant ­annet ledet Kirkens Nødhjelp. I Baptistsamfunnet har han vært generalsekretær i rundt ti år og har vært pastor i sju-åtte år.

Han reagerer også på at ­menighetene ikke får ta selvstendige avgjørelser om hvem de vil ha i frivillige verv. Dette bryter med kirkesamfunnets retningslinjer, mener han.

– Det er smertelig å bryte med kirkesamfunnet som har vært hele mitt liv, sier Midteide, som har brukt de siste månedene til å vurdere om han skal gå ut.

– Trist

Det blir lagt merke til at Per Midteide melder seg ut, og det er trist at han gjør det, sier Terje Aadne, generalsekretær i Det norske baptistsamfunn.

– Hva kan en samlevende homofil ha av verv i menighetene?

Hovedstyret i Det Norske Baptistsamfunn har fremdeles forpliktet seg på uttalelsen fra Landsmøtet i 2000. Vi ønsker å fortsette samtaler om menighetenes selvstendighet og om hvordan vi definerer lederskap i årene som kommer, sier Aadne.

Endret holdning?

– Er du overrasket over at et landsmøtevedtak blir fulgt opp, Per Midteide?

– Både ja og nei. Ledelsen i Baptistsamfunnet har ikke endret mening. På annen side hadde jeg håpet at holdningene til annerledes tenkende var endret såpass etter 17 år at man kunne akseptere to syn, sier han.

– Står du alene om ditt syn?

– Nei, i vår menighet har de gitt enstemmig uttrykk for det jeg står for. Andre menigheter har det samme synet, men det er ikke rådende i Baptistsamfunnet.

Splittelse?

Han konstaterer at debatten rundt likekjønnede skaper sterke følelser og mener at den kan skape splittelse.

Om menigheter ikke blir ekskludert, frykter Midteide at andre vil vurdere sin egen situasjon og melde seg ut.

Terje Aadne vil ikke forskuttere dette, men bekrefter at det «absolutt er en mulighet» for at enkelte menigheter vil forsvinne ut.

Dialogmøter

– Hvordan skal dere hindre at denne saken fører til splittelse?

– Vi har hatt dialogmøter det siste året. De har vært sammensatt av 15 sentrale personer med bredt meningstilfang, blant andre Per Midteiede. Vi vil fortsette å diskutere lederskap. Møtene har bidratt til at vi forstår hverandre, sier Terje Aadne.

– Er møtene tilstrekkelig til å hindre splittelse?

– Det er vanskelig å si. Den store andelen av medlemmer og menigheter i Baptissamfunnet vil uansett ikke gå ut eller bli ekskludert, sier generalsekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter