Nyheter

Går glipp av 10 millioner

De kristne internatskolene kan gå glipp av minst 10 millioner selv om regjeringen nå lover momskompensasjon i fremtiden.

I 2015 mistet de kristne internatskolene ordningen med momskompensasjon, som de har hatt i mange år. Da budsjettet ble lagt fram onsdag varslet finansminister Siv Jensen at skolene igjen skal få nyte godt av ordningen i 2017. Likevel tyder alt på at skolene fortsatt vil måtte tilbakebetale momsen for de siste årene. Dette kan gi flere skoler store problemer.

– Vi har fått et tilbakebetalingskrav for 2014 og 2015 på 2 millioner. Det er alt betalt for å unngå strafferenter, sier Audun Raen, rektor ved Drottningborg VGS.

Han leder en av skolene som går glipp av store summer fordi regjeringens nye momsregler for videregående skoler med internattilbud ikke har tilbakevirkende kraft.

Til sammen har de kristne internatskolene fått konkrete eller varslede krav om tilbakebetaling, eller frysing av midler, på minst 10 millioner. En ordning som skulle styrke drift og investeringer knyttet til internatene. Tallet er basert på en ringerunde som Vårt Land har gjort til alle de 16 skolene som er berørt. Alt tyder på at dette tallet kan øke.

Flere skoler har fått fryst kompensasjonen på ubestemt tid, mens andre skoler ikke har mottatt tilbakebetalingskrav enda.

Rektor Raen ved Drottningborg er bekymret for den videre driften av skolen.

– Det går en million i året på internatmoms. Tilbudet blir dyrere og dårligere når dette ikke kan kompenseres. Det er elevene som til syvende og sist må betale mer, for det er begrenset hva vi kan kutte.

LES MER: Endrer momsreglene for internatskoler

Internatmoms. I Norge betaler ikke det ­offentlig moms. For å unngå konkurransevridning får derfor blant annet friskoler til­bakebetalt moms for tjenester som det offentlige er «pålagt å utføre ved lov».

Onsdag varslet regjeringen i sitt reviderte nasjonalbudsjett at kompensasjonsordningen fra 2017 også vil inkludere drift og investeringer som er knyttet til internater ved skolene. Slik har praksisen i realiteten vær i mange år, før skattemyndighetene i desember 2015 bestemte at internatdrift ikke lenger skulle regnes som en slik tjeneste.

LES MER: Internatskoler frykter konkurs etter pengekrav

Millionsummer. – Jeg kan ikke gå inn i enkeltskolers økonomi, men for noen skoler kan det rett og slett være svært kritisk. Andre skoler som har hatt en god økonomi, kommer til å bli betydelig svekket, sier an Erik Sundby, generalsekretær for Kristne Friskolers Forbund (KFF).

Han er bekymret for de kristne friskolenes fremtid hvis de varslede momsreglene til regjeringen ikke får tilbakevirkende kraft.

– Momskompensasjonen har vært en viktig del av skolenes budsjett og økonomi, og eierne har ikke flere millioner de kan avse for å tilbakebetale uventede utgifter, sier Sundby.

LES MER: Ingen momsfritak for internatdrift

Ingen reservekapital. En av de største eierne av kristne friskoler med internatdrift i Norge, er Norsk luthersk misjonsforbund (NLM). De eier ni av de 16 skolene som hos KFF er registrert som videregående skoler med internatdrift.

Økonomileder i NLM, Øystein Føysa, mener situasjonen er utfordrende for de skolene som har fått krav om tilbakebetaling.

– Det har store økonomiske konsekvenser for oss. Loven sier at skoler ikke har lov til å gå med overskudd, og har altså ingen reservekapital, og da blir det vanskelig å håndtere en uventet millionregning.

LES MER: Avlyser internatskole-jubel

Ingen sletting av gjeld. I gårsdagens Vårt Land sa leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum at han ville gå langt for at gjelden til skolene skulle bli slettet. Han fikk støtte fra finanspolitiske talsmann i Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen.

I en e-post skriver seksjonssjef i Skatteetaten, Lars Jone Skimmeland, at det ikke er vanelig praksis.

– Skatteetaten er ikke kjent med tilfeller der krav om tilbakebetaling er blitt slettet som følge av regelendringer, skriver han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter