Nyheter

Gammel mann styrer ungt land

Knapt noe land har en yngre befolkning enn Uganda, der én av to er under 16 år. Det hindrer ikke Yoweri Museveni (71) fra å satse på gjenvalg etter 30 år ved makten.

Bilde 1 av 2

Etter en blodig geriljakrig kom Museveni til makten allerede i 1986. Med et voldsomt maktapparat i ryggen er han i torsdagens valg storfavoritt til å bli gjenvalgt som president for sjette gang, til tross for en legendarisk advarsel han kom med da han tok makten for 30 år siden:

– Problemet i Afrika generelt, og i Uganda spesielt, er ledere som klamrer seg til makten på overtid.

Befolkningsbombe.

Nå har Museveni for lengst etablert seg i tetsjiktet blant gamle menn som har holdt lenge på makten i Afrika. Det skjer i et land med en tikkende befolkningsbombe, der seks av ti velgere er født etter at Museveni kom til makten.

• Over halvparten av de rundt 39 millioner innbyggerne er under 16 år.

• Tre av fire ugandere er under 30 år, og ledigheten er massiv.

• I 1965 var innbyggertallet i Uganda rundt 8 millioner, omtrent som i Sverige.

• 50 år senere var folketallet økt med 30 millioner, mot bare to millioner flere i Sverige.

• FN anslår at folketallet i Uganda kan runde 100 millioner allerede i 2040.

Mangler arbeidsplasser.

– Som i mange andre afrikanske land ligger det i Uganda en sprengkraft i den sterke folkeveksten. Generelt er det bedre med en ung befolkning enn forgubbing som i mange vestlige land, men forutsetningen er at man får de unge inn i produktivt arbeid, sier seniorforsker Morten Bøås ved Nupi.

LES OGSÅ: De fikk strøm – da skjedde dette

I løpet av 30 år med Museveni-styre har Uganda gått fra å være en håpefull kjæledegge blant vestlige ledere og bistandsland, til å måtte tåle økende kritikk for maktmisbruk og tendenser til autoritært styresett.

– Begeistringen for Museveni har minket jo lenger han tviholder på makten. Samtidig er Uganda et nokså stabilt og trygt land i en ellers urolig region. Korrupsjonen er begrenset og staten fungerer, med noenlunde orden i økonomien, påpeker Bøås.

Regional stormakt.

Uganda har markert seg som megler i ulike konflikter i regionen, med ulike militære engasjement i Rwanda, DR Kongo, Sør-Sudan og Somalia.

– Ikke minst i Somalia skal Uganda ha mye av æren for det lille som er oppnådd i forsøkene på å stabilisere det problemfylte landet. De er en tung bidragsyter AU-styrken der, og har måttet ta ganske store tap i kampen mot islamistene i al-Shabaab, påpeker Morten Bøås.

LES OGSÅ: De klamrer seg til makten

Nupi-forskeren mener det er grunn til å kritisere Museveni for ikke å finne noen arvtaker som kunne blitt partiets presidentkandidat, men samtidig framstår ikke 71-åringen som en som primært styrer for å berike seg selv og familien.

Kjører hard linje.

Dagens lokal- og nasjonalvalg skjer i en lummer atmosfære med frykt for voldshandlinger. Musevenis regjeringsbærende parti Den nasjonale motstandsbevegelsen (NRM) kjører en knallhard linje for å begrense opposisjonens muligheter, slik det blant annet blir beskrevet i et debattinnlegg fra Caritas i torsdagens Vårt Land.

LES OGSÅ: Brende vil holde øye med Uganda-arv

President Musevenis tidligere personlige lege, Kizza Besigye, utfordrer for fjerde gang sin gamle sjef i presidentvalg. Han har i valgkampen sagt at han fryktet at valget vil bli rigget, men ligger over 20 prosentpoeng bak Museveni i meningsmålingene.

Idi Amin inn i valget.

Den andre seriøse utfordreren er Amama Mbabazi. Den tidligere statsministeren ble kastet av Museveni i 2014, og stiller som uavhengig kandidat.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Mbabazi vakte forleden oppsikt da han indirekte gav den tidligere ugandiske diktatoren Idi Amin en rolle i valgkampen. Bare en uke før valget besøkte Mbabazi fødestedet til Amin, og foreslo at despotens levninger nå burde kunne bringes hjem for å få en skikkelig begravelse. Amin stod bak store grusomheter, og døde i eksil i Saudi-Arabia i 2003.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter