Nyheter

Gambia: Islamsk stat truer ikke

At presidenten erklærer Gambia som islamsk stat er ingen trussel for religiøse minoriteter i landet, mener Morten Bøås.

Gambias president Yahya Jammeh var raskt ut med å forsikre kristne som at deres rettigheter skal bli beskyttet, selv om landet er en islamsk stat. Kristne utgjør åtte prosent av landets befolkning.

Ikke konflikt

Heller ikke Morten Bøås tror at religiøse minoriteter som utgjør ti prosent av befolkningen er truet av dette. Haner forsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI).

– Praktisk får dette ingen konsekvenser. De lever allerede i et land som er overveldende muslimsk. Det har gått greit, så langt, sier han.

Bøås påstår ikke at han har full oversikt, men har ikke sett rapporter om større religiøse spenninger i landet.

– Det kan bety at ulike religiøse grupper lever fredelig sammen, og det er det vanlige i Vest-Afrika, sier han.

Fredelig

Den form for islam som praktiseres av brorparten av den gambiske befolkningen er en pragmatisk, tradisjonell sufi-variant av sunni-islam, forteller Bøås.

Mer konservativ salafisme har vært på frammarsj i andre vest-afrikanske land, men i Senegal og Gambia har de lykkes minst.

– Det som vokser er den fredelige salafismen. De er konservative, men fredelige og vil ikke fremme sitt religiøse prosjekt med våpen i hånd, sier forskeren.

Framveksten de siste 20 årene har kommet blant annet på grunn av pengestøtte fra Gulf-statene.

Sharia

– Kan det tenkes at president Jammeh på noe tidspunkt innfører sharia-lover?

– Jeg tror ikke han gjør noe som skyter ned gullfuglen som er landets turistindustri. Han kan komme til å velge en løsning om sharia som gjelder kun for muslimer. Det er ikke utenkelig, sier Morten Bøås.

Det finnes både strenge og mer moderate stater som er islamske. Mauretania, som ikke ligger langt fra Gambia i Vest-Afrika, er blant de moderate.

Aids-medisin

– Gambias skjebne er i Allahs hender. Gambia er fra og med i dag en islamsk stat. Vi kommer til å være en islamsk stat som respekterer innbyggernes rettigheter, sa den eneveldige presidenten rett før helgen, ifølge NTB.

50-åringen har tidligere vært bryter og militæroffiser. Han kuppet makten i landet i 1994. Bøås ser ikke at hans styre er truet så lenge han klarer å holde økonomien stabil.

Jammeh er en president med flere særegenheter, ifølge forskeren. Han hevder blant annet at han har utviklet en urtemedisin mot aids og mener at hans enevelde skal vare i 10.000 år.

– Gi fingeren

Erklæringen ser Bøås på som en del av Yahya Jammeh politiske prosjekt om å holde seg ved makten. Ved flere anledninger har han tatt avstand fra alt av koloniarv og innblanding fra Vesten, som han kaller nykolonialisme.

Det lille vestafrikanske landet fikk sin selvstendighet fra Storbritannia i 1965.

– I fjor holdt Storbritannia og Nederland tilbake bistand. Han er glad i å gi fingeren avstand til det vestlige donorsamfunnet, sier Bøås.

Han tror ikke at islam-erklæringen er noe mer.

– Men det gjenstår å se. Han er en uforutsigbar herre.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter