Nyheter

Ga sprikende andaktsråd til NRK

For halvannet år siden hyret NRK inn et evalueringsteam for å vurdere radioandaktene. Meningene spriket så mye at NRK ga opp å konkludere.

– Vi har gjort flere forsøk på å sammenfatte og konkludere. Men det har ikke vært så lett, for det var ingen entydig vurdering. Evalueringsrunden var god og nyttig, men de fire hadde helt forskjellige meninger om hva som var bra og mindre bra. Det illustrerer hvor krevende det er å lage radioandakter til den store og svært sammensatte lyttergruppen, sier Njord Røv, leder av livssynsavdelingen i NRK.

Stor lytterskare

Om lag 300.000 nordmenn lytter til den daglige radioandakten i NRK.

– Vi legger mye arbeid i andaktene. Vi får veldig mange og utrolig gode tilbakemeldinger. Og vi tar det absolutt til oss når noen ikke er fornøyd. Det er bare så forferdelige vanskelig å gjøre alle fornøyde samtidig, sukker Njord Røv.

I Vårt Land tirsdag ga presten og forfatteren Eyvind Skeie uttrykk for skuffelse:

LES MER: Etterlyser mer Jesus i forkynnelsen

– Radioandaktene er i stor grad erstattet av personlige fortellinger og religiøse kåserier, sa han.

Skeie mener generelt at «det er påfallende mye forkynnelse i det offentlige rom hvor Jesu navn knapt nevnes». Et godt eksempel på dette er morgenandakten i NRK, mener han.

LES MER: Nei, vi har ikke berøringsangst for Jesus

– Faktisk feil

Lederen av livssynsavdelingen i NRK mener det ikke er grunnlag for kritikken:

– Å si at Jesus er borte fra andakten, er faktisk feil. Dessuten er det ikke hvor mange ganger du sier Gud eller Jesus som avgjør andaktens verdi. Det blir for enkelt, sier Røv og tilføyer:

– Kjernen i andaktene er det kristelige budskapet. Og så lever vi i 2017. Måten vi henvender oss til folk må nødvendigvis være preget av det.

I Vårt Land i går ble presten og forfatteren Knut Tveitereid også intervjuet. Han mener at å være radioandaktsholder er «ekstremsport» og den «ultimate utfordringen» for en predikant:

– For i radioandaktene er det minst to hensyn å ta som ikke umiddelbart går i hop. Dilemmaet er at dette skal være god radio for alle, og samtidig skal andakten ha noe viktig å si om Jesus Kristus, Det er en fristelse å gjøre det til et subjektivt kåseri og snakke gjenkjennelig om menneskelige erfaringer. Men en god andakt skal være mer enn det, sier Tveitereid.

Han var én av fire som NRK i 2015 rekrutterte til en evalueringsgruppe som skulle si sin hjertens mening.

Bredt utvalg

I tillegg til Tveitereid besto gruppa av Didrik Søderlind, ateist og rådgiver i Human-Etisk Forbund, Andrea Øien Sæverud, journalist med masteroppgave i religion og samfunn nettopp om radioandaktene, og Linda Askeland, styreleder i Familie og Medier og til daglig informasjonsleder i organisasjonen Åpne dører.

LES MER: Ateist skal gi NRK andaktsråd

NRKs andaktsprodusent Hanne Næss Tremoen betegnet det som «ekstremt nyttig å ha med seg en så skarpskodd gjeng gjennom en hel dag». I lekse hadde de fått beskjed om å høre gjennom et 30-talls andakter. I plenum ble de enkelte andaktene gjennomgått.

– Hvilken nytte har dere hatt av denne evalueringen, Njord Røv?

– Det var verdifullt å høre de ulike meningene om hva som fungerte og ikke funderte, og vektleggingene av sterke og svake sider. Det kom tydelig fram at forskjellige folk, også «andaktsspesialister», liker ulike ting. Disse vurderingene viser at det ikke finnes én suksessoppskrift, en fasit på hvordan en god andakt skal og må være.

– Hvordan mener du er en god radioandakt bør være?

– Det må være en engasjert andaktsholder som har et budskap, noe på hjertet. Han eller hun må klare å skape en slags relevans, gjerne ved å fortelle en sterk historie, og ved å klare å knytte bånd mellom budskapet og den tid vi lever i, svarer NRKs Njord Røv.

LES MER: Droppet Gud i radioandakten

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter